Skip to main content

Vurderte å rive strandvilla til 50 millioner kroner

– Da vi begynte å restaurere, var det lite som minnet om fordums prakt. Vi spurte oss hva som var verdt å verne her, sier investor og utbygger Andreas Thorsnes og kona Bodil Halset Thorsnes som er jordmor.

– Da vi begynte å restaurere, var det lite som minnet om fordums prakt. Vi spurte oss hva som var verdt å verne her, sier investor og utbygger Andreas Thorsnes og kona Bodil Halset Thorsnes som er jordmor.

Foto: KARL BRAANAAS

Eierne av strandeiendommen Granly på Høvik er godt i gang med rehabiliteringen, men var nær ved å gi opp da de så alle skadene.

– Dette er en fantastisk eiendom, men vi ble svært skuffet over hva vi fant bak paneler og i gulvene, sier Andreas Thorsnes (64) og kona Bodil Halset Thorsnes (63). De kjøpte Granly for 50 millioner, solgte leiligheten på Fornebu og flyttet inn i andre etasje sist sommer.

Andreas Thorsnes regner med å ferdigstille første etasje for rundt fem millioner kroner med mye egeninnsats. Deretter går han løs på andre etasje.

Andreas Thorsnes regner med å ferdigstille første etasje for rundt fem millioner kroner med mye egeninnsats. Deretter går han løs på andre etasje.

Foto: KARL BRAANAAS

Da Thorsnes oppdaget en rekke skader i det 875 kvadratmeter store huset, skrev han brev til kommunen og ytret ønske om å rive villaen. Etter å ha hatt kommunen på befaringer, har han ombestemt seg. Huset skal bevares og settes i stand. 

– De gamle lafteveggene var ødelagt mange steder og det er flere rester etter brann. Deler av bærevegger er også fjernet flere steder, sier han og viser hvordan han har sikret og rettet opp. De tekniske anleggene var utdatert, vann, varme, avløp, elektrisk fyranlegg og det elektriske må legges på nytt. 

– Forblir lukket

Vellene i området ba kommunen om kjøpe den 10 mål store strandeiendommen da Østre Bærum Sanitetsforening ble tvunget til å selge i 2019. Det samme gjorde blant andre Stein Stugu i Rødt. Målet var særlig å sikre allmennhetens tilgang til den rundt 150 meter lange strandlinjen. Det kan naboene glemme, foreløpig. 

– Flere av tomtene som er skilt ut fra Granly har tinglyste rettigheter på eiendommen og disse gjelder, selvfølgelig. Allemannsretten til å bruke sjøen ligger der, men ikke herfra. Her forblir det lukket, slik det alltid har vært. Men det er åpent fra sjøsiden, sier Thorsnes.

I sin tid ble det laget en liten adkomstvei til sjøen fra Bjerkealleen, bortenfor Granlytunet eldreboliger.

I denne stuen vil Thorsnes beholde det gamle panelet.

I denne stuen vil Thorsnes beholde det gamle panelet. 

Foto: KARL BRAANAAS

– Men der er det laget en hindring for flere år siden. Er du ikke sprek, kommer du ikke forbi der. Det hadde vært fint om kommunen fikk til noe i minnelighet med hjemmelshaverne i området, sier Petter Ingeberg, leder for Høvik vel.

– Stien er opprinnelig en privat tilkomst for flere rettighetshavere, som ble etablert i 1915. Om den skal åpnes for allmennheten, må det forhandles om, sier Thorsnes. 

Naboer har reagert på gravingen som er igangsatt på eiendommen.

Naboer har reagert på gravingen som er igangsatt på eiendommen. 

FOTO: KARL BRAANAAS

Han legger om deler av den interne veien og vil stenge av innkjørselen, slik at det også blir hage der veien ligger nå. Det har fått vellene til å reagere på grunn av sjelden kalkmark og fredede arter som har vært dokumentert tidligere på eiendommen. Naturvernforbundet har også engasjert seg i saken, det samme har styret i Stiftelsen Granly som har sendt bekymringsmelding om at gravearbeidene ikke er søkt om eller sendt nabovarsel. Kommunen har bedt om at arbeidene stanses.

– Mye må legges om og rettes opp, forklarer Andreas Thorsnes.

– Mye må legges om og rettes opp, forklarer Andreas Thorsnes. 

Foto: KARL BRAANAAS

– Jeg er helt sikker på at det ikke er noen truede arter der den nye traseen skal gå. Jeg har sendt over en rapport fra Norsk institutt for naturforskning (NINA). Internveier er dessuten unntatt søknadsplikt, sier Thorsnes, som har skrevet brev til kommunen: «Arbeidene vil bli sluttført og internveien istandsatt som planlagt.» 

Seilskole eller studio

Deler av boligen er regulert for allmennyttige formål. Da Thorsnes søkte om bruksendringstillatelse for hele huset til bolig, la kommunen inn krav om motytelse: At allmennheten ble sikret tilgang til sjøen. Det fikk Thorsnes til å trekke søknaden.

– Jeg opplevde det som et utilbørlig press. Om kommunen ønsket å sikre allmennheten tilgang til sjøen, burde de kjøpt eiendommen. De brukte to år på å bestemme seg for ikke å kjøpe. Men om de vil tenke helhetlig og forlenge kyststien, må de gjerne gå i forhandlinger med oss.

Ekteparet opplever det som «slitsomt» at alle har en mening om alt de foretar seg, men har forståelse for at eiendommen har interesse.

Se flere bilder fra eiendommen:

– At noe er regulert til allmennyttige formål, betyr ikke at allmennheten har tilgang. Men det er ikke synd på oss, dette er et fantastisk sted, sier Bodil Halset Thorsnes.

– Jeg hadde lyst til å være en hyggelig nabo, men blir vel sett på som det motsatte, sier Thorsnes.

Paret giftet seg da de var 20 og 21 år, har fem barn og ti barnebarn. De kommer til å bo i deler av huset og skape aktiviteter i resten, kanskje etablere en seilskole, musikkstudio eller samlingssted med aktiviteter for eldre.

– Jeg er gammel drømmer når det kommer til gamle båter og har selv en hatt en skøyte fra 1923 som jeg kanskje kan hente hit. Mulighetene er mange. Men først skal vi ta huset tilbake til det opprinnelige, sier Thorsnes som etterlyser gamle tegninger og fotografier av hagen.

– Det har tidligere vært bolig for velstående familier hvor hageanlegg var en viktig del av eiendommen, deretter var det barnehjem. Jeg regner med at det har vært lekeapparater og lignende her. Og sikkert noen frukttrær.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.