Vurderte å rive strandvilla til 50 millioner kroner
Eierne av strandeiendommen Granly på Høvik er godt i gang med rehabiliteringen, men var nær ved å gi opp da de så alle skadene.
– Dette er en fantastisk eiendom, men vi ble svært skuffet over hva vi fant bak paneler og i gulvene, sier Andreas Thorsnes (64) og kona Bodil Halset Thorsnes (63). De kjøpte Granly for 50 millioner, solgte leiligheten på Fornebu og flyttet inn i andre etasje sist sommer.
Da Thorsnes oppdaget en rekke skader i det 875 kvadratmeter store huset, skrev han brev til kommunen og ytret ønske om å rive villaen. Etter å ha hatt kommunen på befaringer, har han ombestemt seg. Huset skal bevares og settes i stand.
– De gamle lafteveggene var ødelagt mange steder og det er flere rester etter brann. Deler av bærevegger er også fjernet flere steder, sier han og viser hvordan han har sikret og rettet opp. De tekniske anleggene var utdatert, vann, varme, avløp, elektrisk fyranlegg og det elektriske må legges på nytt.
– Forblir lukket
Vellene i området ba kommunen om kjøpe den 10 mål store strandeiendommen da Østre Bærum Sanitetsforening ble tvunget til å selge i 2019. Det samme gjorde blant andre Stein Stugu i Rødt. Målet var særlig å sikre allmennhetens tilgang til den rundt 150 meter lange strandlinjen. Det kan naboene glemme, foreløpig.
– Flere av tomtene som er skilt ut fra Granly har tinglyste rettigheter på eiendommen og disse gjelder, selvfølgelig. Allemannsretten til å bruke sjøen ligger der, men ikke herfra. Her forblir det lukket, slik det alltid har vært. Men det er åpent fra sjøsiden, sier Thorsnes.
I sin tid ble det laget en liten adkomstvei til sjøen fra Bjerkealleen, bortenfor Granlytunet eldreboliger.
– Men der er det laget en hindring for flere år siden. Er du ikke sprek, kommer du ikke forbi der. Det hadde vært fint om kommunen fikk til noe i minnelighet med hjemmelshaverne i området, sier Petter Ingeberg, leder for Høvik vel.
– Stien er opprinnelig en privat tilkomst for flere rettighetshavere, som ble etablert i 1915. Om den skal åpnes for allmennheten, må det forhandles om, sier Thorsnes.
Han legger om deler av den interne veien og vil stenge av innkjørselen, slik at det også blir hage der veien ligger nå. Det har fått vellene til å reagere på grunn av sjelden kalkmark og fredede arter som har vært dokumentert tidligere på eiendommen. Naturvernforbundet har også engasjert seg i saken, det samme har styret i Stiftelsen Granly som har sendt bekymringsmelding om at gravearbeidene ikke er søkt om eller sendt nabovarsel. Kommunen har bedt om at arbeidene stanses.
– Jeg er helt sikker på at det ikke er noen truede arter der den nye traseen skal gå. Jeg har sendt over en rapport fra Norsk institutt for naturforskning (NINA). Internveier er dessuten unntatt søknadsplikt, sier Thorsnes, som har skrevet brev til kommunen: «Arbeidene vil bli sluttført og internveien istandsatt som planlagt.»
Seilskole eller studio
Deler av boligen er regulert for allmennyttige formål. Da Thorsnes søkte om bruksendringstillatelse for hele huset til bolig, la kommunen inn krav om motytelse: At allmennheten ble sikret tilgang til sjøen. Det fikk Thorsnes til å trekke søknaden.
– Jeg opplevde det som et utilbørlig press. Om kommunen ønsket å sikre allmennheten tilgang til sjøen, burde de kjøpt eiendommen. De brukte to år på å bestemme seg for ikke å kjøpe. Men om de vil tenke helhetlig og forlenge kyststien, må de gjerne gå i forhandlinger med oss.
Ekteparet opplever det som «slitsomt» at alle har en mening om alt de foretar seg, men har forståelse for at eiendommen har interesse.
Se flere bilder fra eiendommen:
– At noe er regulert til allmennyttige formål, betyr ikke at allmennheten har tilgang. Men det er ikke synd på oss, dette er et fantastisk sted, sier Bodil Halset Thorsnes.
– Jeg hadde lyst til å være en hyggelig nabo, men blir vel sett på som det motsatte, sier Thorsnes.
Paret giftet seg da de var 20 og 21 år, har fem barn og ti barnebarn. De kommer til å bo i deler av huset og skape aktiviteter i resten, kanskje etablere en seilskole, musikkstudio eller samlingssted med aktiviteter for eldre.
– Jeg er gammel drømmer når det kommer til gamle båter og har selv en hatt en skøyte fra 1923 som jeg kanskje kan hente hit. Mulighetene er mange. Men først skal vi ta huset tilbake til det opprinnelige, sier Thorsnes som etterlyser gamle tegninger og fotografier av hagen.
– Det har tidligere vært bolig for velstående familier hvor hageanlegg var en viktig del av eiendommen, deretter var det barnehjem. Jeg regner med at det har vært lekeapparater og lignende her. Og sikkert noen frukttrær.
- Granly er en eiendom i Bærum, utskilt fra Nordre Høvik.
- Engelskmannen Charles Dick kjøpte eiendommen Granly i 1883.
- Året etter kjøpte Dick gården Fornebu og solgte i 1897 Granly til fabrikkeier Wilhelm Mustad på Lysaker.
- Granly ble i 1928 solgt til Østre Bærum Sanitetsforening som drev barnehjem der i mer enn femti år, senere aktivitetssenter for slagpasienter. De leide også ut til vevere på loftet. 1. Høvik speidergruppe leide på stranden.
- En del av eiendommen, Granlytunet, ble utskilt til boliger for eldre i 1980–81.
- I 2019 solgte ØBS eiendommen til Andreas Thorsnes og Bodil Halset Thorsnes.