Viser frem huset til vilt fremmede
God arkitektur bør deles, mener ekteparet Pernille og Jan-Åge Rønnestad. I helgen åpner de dørene til sin helt spesielle bolig på Nesøya.
– Å lykkes med følelsen av å trives i eget hus. Det har vært viktig for oss, sier Pernille Mølbak Rønnestad (54), og viser inn til «husets hjerte», et åpent rom der kjøkken og oppholdsrom glir over i hverandre.
Store glassflater og lange linjer preger husets arkitektur, der oppholdsrommet ender «i løse luften» over grøntområdet mot vannkanten.
Et stilrent kvalitetshus bygget med gode materialer var utgangspunktet til ekteparet Rønnestad, som definerer seg som «over gjennomsnittet interessert i arkitektur».
– Alt må henge sammen; stilen, uttrykket, materialene og naturen utenfor, sier Jan-Åge og Pernille Mølbak Rønnestad.
Boligen, som sto ferdig i 2007, er tegnet av arkitekt Svein Lund i Lund Hagem arkitekter AS.
For arkitekten var tomtens topografi utslagsgivende for formgivningen.
Saken fortsetter under bildet
– Arkitekter har noe å bidra med når det gjelder å tilpasse bygg til et spesielt sted. Tilpasning til tomten er viktigere enn om huset har flatt eller skrått tak. På denne spesielle eiendommen står det mange fine trær som vi ønsket å bygge rundt. I tillegg er huset tilpasset de ønskene huseierne hadde, sier han.
Saken fortsetter under bildet
Ivrig publikum
Boligen i Broveien var en av 85 bygninger som holdt åpent for publikum under Open House Oslo (OHO) i fjor høst. OHO har vært arrangert i Norge de siste syv årene, og har som formål å lage en arena der man kan dele sine arkitekturopplevelser med hverandre og hjelpe hverandre å forstå arkitektur og stedsforming.
Ifølge kommunikasjonsansvarlig for OHO, Helle Benedicte Berg (49), var interessen for arrangementet stort.
– Allerede forrige helg dukket det opp publikum som ville inn og kikke, men som hadde tatt feil av datoen, sa hun i fjor.
(se oversikt over alle bygninger som var med på OHO i Asker og Bærum nederst i saken)
I år er første gang OHO har et samarbeid med noen utenfor Oslo, i dette tilfelle Asker museum. Museet på Hvalstad har siden årsskiftet hatt utstillingen «Her skal vi bygge og her skal vi bo». Flere av husene som stilles ut er blant de publikum kunne oppsøke, blant dem arkitekt Sverre Fehns «Villa Holme» i Holmsbu, Asker rådhus og den gamle husmannsplassen Libakken på Hvalstad.
– Asker har blitt så stort at vi har fått en mye større radius enn vi har hatt tidligere, sier Berg.
Det var også tre boliger fra Bærum med i arrangementet.
Fokus på påbygg
Arkitektparet Jan Anderssen (87) og Kari Bjerke Andersen (86) kjøpte den gamle husmannsplassen Libakken på Hvalstad på 1960-tallet. Siden har de bygget på og restaurert bygningen i flere omganger.
Ekteparet har tidligere vært ivrig publikum under Open House Oslo, denne gangen var de selv «på utstilling».
– Vi er nokså vant til det, her er stadig mennesker innom for å se på huset vårt, sier Jan Anderssen som har jobbet for Riksantikvaren i 33 år.
– Der holdt jeg mange foredrag i folkeopplysningens tjeneste, så vi er vant til å formidle, sier han.
I sitt virke som arkitekter har ekteparet Anderssen vært særlig opptatt av hvordan man kan tilpasse noe nytt til det etablerte.
– Det er for lite snakk om, og opplysning rundt, påbygg og utvidelse av hus. Da vi kjøpte Libakken for over 60 år siden, sto det et lite hus fra 1914 på en fantastisk naturtomt. Siden da har vi utvidet med en ny fløy og et 20 kvadratmeter stort glasshus som ligger som en bro mellom det nye og det gamle, sier Anderssen, som bestemt mener at det ikke er forskjell på moderne og gammel arkitektur.
– Prinsippene er stort sett de samme. Selv om jeg er godt over 80 år, liker jeg fortsatt å følge med på det som skjer, sier Anderssen.