Skip to main content

Tenkte bredt på smal tomt

Da arkitektparet fikk bygget sin først bolig sammen, falt valget på vegger i bjørkefiner. Platene går også igjen i taket. Den åpne løsningen mellom første og andre etasje var prioritert da huset tok sin form.

Da arkitektparet fikk bygget sin først bolig sammen, falt valget på vegger i bjørkefiner. Platene går også igjen i taket. Den åpne løsningen mellom første og andre etasje var prioritert da huset tok sin form.

Foto: Knut Bjerke

Hvordan unngå en korridorpreget bolig? Det var utfordringen da arkitektparet skulle bygge hus i hans foreldres hage. 

Fra utsiden er huset på Jar iøynefallende, med sin avlange bygningskropp i tre og tegl – tilpasset en skrånende og smal tomt. På innsiden er planløsning og materialvalg minst like spennende. 

– Vi har laget et 60-talls hus i 2020-innpakning, oppsummerer Ane Elise Alsgaard (35), og viser rundt i et splitter nytt hus med slipt betong på gulvene og bjørkefinér på storparten av veggene.

Tomten hun og mannen, Erlend Bauck Sole (36) har bygget sitt eget drømmehus på tilhørte opprinnelig hans besteforeldre. Da de på 1980-tallet skilte ut den 750 kvadratmeter store tomten, var det med tanke på fremtidige generasjoner i familiehagen. 

– Vi hadde lekt med tanken i noen år, før det ble en realitet – at det var vi som skulle få bygge hus nettopp her, sier Erlend. 

Den smale tomten var utgangspunktet for ett år med flere skisser og ulike løsningsforslag. 

Huset har en enkel, tradisjonell saltaksform, men er utført med minimalistisk detaljering og rette linjer. Innvendig har de holdt fokus på effektive og smarte løsninger som skal fungere godt.

Resultatet er blitt et hus på syv ganger 16 meter, der garasjen er innlemmet i underetasjen. Herfra har familien direkte adkomst til husets hovedetasje, som i stor grad utgjør husets «hjerte».

– Det er vanskelig å se for seg hvordan ting blir, selv med vår erfaring. Alt ser trangt ut på tegninger, sier Erlend.

For å finne gode løsninger ble huset til hennes foreldre brukt som «forsøksbolig».

– Vi streket opp langs gulvene med maskeringstape og flyttet rundt på møblene for å få et inntrykk av hvordan ting var, sier Erlend. 

Paret ønsket for eksempel å unngå at huset fikk et «korridorpreg».

– Når du bygger langt og smalt, kan det fort bli resultatet. Vi brukte mye tid på å finne en egnet løsning for inngangspartiet – og den øvrige romløsningen, sier Ane.

Blant annet jobbet paret lenge med å få til en åpen løsning fra kjøkken og stue i første etasje, til en mesanin i andre etasje. 

Samtidig ønsket paret seg et vedlikeholdsfritt hus med færrest mulige materialer. Blant valgene de har gjort er det særlig veggplatene i bjørkefinér de er fornøyd med. Platene sørger for en bedre akustikk i rommene og tilfører huset et lunt preg. For at platene ikke skal gulne med tiden, er de behandlet med en UV-voks.

Kjøkkenet er laget på mål og tilpasset husets øvrige materialvalg. Huseier er særlig fornøyd med kjøkkenøya, som de har tegnet selv.

Kjøkkenet er laget på mål og tilpasset husets øvrige materialvalg. Huseier er særlig fornøyd med kjøkkenøya, som de har tegnet selv.

Foto: Knut Bjerke

De er også svært fornøyd med husets utvendige teglstein.

– At vi landet på det, og ikke betong, er jeg veldig glad for. Samtidig lærte vi at en teglvegg ikke bare er en teglvegg. Det tok tid å velge den med den rette kombinasjonen av teglstein og farge på mørtel, sier Ane.

Ifølge arkitektparet tok det overraskende lang tid å bestemme seg for innredning til baderom og belysning. 

– Vi har laget et 60-talls hus i 2020-innpakning, oppsummerer Erlend Bauch Sole (36) og Ane Elise Alsgaard (35). Her med yngstesønnen Edvard (2).

 – Vi har laget et 60-talls hus i 2020-innpakning, oppsummerer Erlend Bauch Sole (36) og Ane Elise Alsgaard (35). Her med yngstesønnen Edvard (2).

Foto: Knut Bjerke

– Det er vanskelig å finne godt lys som skal passe i alle rom, sier Erlend, som fikk hjelp fra fagfolk på området.

Selv om begge jobber som arkitekter er eneboligen deres første boligprosjekt i liten skala.

– I dette prosjektet har vi vært både arkitekt og klient, samtidig som vi har funnet motstand og friksjon hos hverandre, sier Erlend.

– Det har vært mange runder underveis om hvordan ting burde løses, men de gangene vi har vært uenige har det stort sett resultert i en bedre løsning enn det vi hadde. Når vi ser på resultatet i dag, er det få ting vi skulle gjort annerledes sier Ane.

Tomten på jar er lang og smal, noe arkitektparet måtte ta høyde for. I utgangspunktet var det også innkjøring på motsatt side av huset, i en annen vei. Den ble flyttet underveis og sørget for at det var hensiktsmessig å innlemme garasjen i kjelleretasjen.

Tomten på jar er lang og smal, noe arkitektparet måtte ta høyde for. I utgangspunktet var det også innkjøring på motsatt side av huset, i en annen vei. Den ble flyttet underveis og sørget for at det var hensiktsmessig å innlemme garasjen i kjelleretasjen.

Foto: Knut Bjerke
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.