Selger unik arkitektvilla
Sverre Fehns «Villa Holme» i Holmsbu er til salgs. – Dette er ikke et hus for «hvem som helst», advarer nåværende eiere.
Selv falt ekteparet Rune og Kirsten Dægni pladask for huset, første gang de satte sine ben på det karakteristiske betonggulvet, for snart seks år siden. I en tidligere boligreportasje har de omtalt møtet med Villa Holme som «sterkt og sakralt».
– Vi har gitt mye kjærlighet og omsorg til dette huset gjennom de siste årene. Det er med tungt hjerte vi selger, sier Rune Drægni.
Ifølge Carl Fredrik Solli hos Privatmegleren er prisantydning for Villa Holme satt til 10 millioner kroner. Eiendommen er foreløpig ikke på markedet, men Solli skal allerede ha merket en viss pågang.
– Jeg mener å ha sett det meste, men dette er et veldig spesielt objekt. Her snakker vi om et hus folk har reist fra hele verden for å se og oppleve. Interessen vil være vesentlig høyere enn for et vanlig hus i Holmsbu, sier Solli.
Tegnet til kunstnervenn
Villa Holme ble tegnet til Sverre Fehns kunstnervenn Ingolf Holme og sto ferdig i 1996: «Ved å plassere den kvadratiske plan diagonalt på tomten, oppsto naturlige avgrensninger mellom arbeidsområdet for maleren og hageanlegget», skulle den verdenskjente arkitekten siden skrive.
Til sammen tegnet Sverre Fehn 13 eneboliger, der Villa Holme ble den siste.
- Utdannet arkitekt ved Statens arkitektkurs i Oslo fra1946-49, og ble tidlig preget av læreren sin, Arne Korsmo.
- Ble siden professor ved Arkitekthøgskolen (1971-1994), og var en periode også rektor.
- Fikk sitt gjennombrudd sammen med Geir Grung i 1955 med det modernistiske Økern aldershjem.
- Fehns første internasjonale bidrag var den norske paviljongen til Verdensutstillingen i Brussel 1958.
- Fehn tegnet senere den nordiske paviljongen i Veneziabiennalens utstillingsområde, som sto ferdig i 1962.
- Blant hans viktigste arbeider regnes Villa Schreiner i Oslo, Hedmarksmuseet på Hamar, Villa Busk i Bamble og Norsk bremuseum i Fjærland.
- Sverre Fehn tegnet til sammen 13 privatboliger. To av disse ligger i Asker og Bærum.
Siden ekteparet Drægni kjøpte villaen fra Ingolf Holmes enke, har de engasjert seg i den såkalte Fehn-forvaltningen, arrangert treff med andre Fehn-hus eiere og hatt tusenvis av arkitektur-interesserte mennesker på besøk.
«Villa Holme er et spesielt hus og er like mye livskunst som en bolig. Den som ser etter et koselig hus med standard løsninger, den som ser etter et hus som ligner det man kjenner fra før, eller som har en fastlåst oppfatning av hva et hus skal være, skal ikke bo i Villa Holme», skriver ekteparet i en tekst som følger salgsannonsen.
– Vi håper å finne noen som går inn for å holde dette stedet i hevd. Selv har vi sørget for at det fortsatt er hundre prosent originalt, selv om mye er blitt skiftet ut gjennom årene, sier Rune Drægni.
Spesiell historie
Carl Fredrik Solli hos Privatmegleren mener det er umulig å ikke blir grepet av historien til Villa Holme.
– Vi snakker om en svært kjent arkitekt, en som trolig har fulgt byggeprosessen fra time til time. Her er det ingen tilfeldige løsninger, sier han, og legger til:
– Nåværende eier har latt denne historien vokse på seg og tatt del i den med stadig større iver.
Hvem som vil kunne ta Fehn-arven videre på Holmsbu, mener Solli er vanskelig å si, men én ting er han sikker på.
– Det blir trangt i døren.