Skip to main content

Erstattet rødt trehus med svart betong

Vibeke og Michael Ritschel har bygget et tradisjonelt hus på gamle prinsipper med nye materialer og design.

Vibeke og Michael Ritschel har bygget et tradisjonelt hus på gamle prinsipper med nye materialer og design.

Foto: TRINE JØDAL

Fra de kjøpte hus til de kunne flytte inn, tok det tre år. I mellomtiden pønsket ekteparet ut flere lønnsomme og originale ideer. 

«Keep it simple».

Slik oppsummerer Michael og Vibeke Ritschel tankesettet de har brukt i prosessen mot sin nye familiebolig på Haslum.

Det til tross for at utgangspunktet for dagens bolig i svart mur opprinnelig var et rødt trehus.

– Da vi kjøpte huset var tanken å restaurere det, og bygge det opp igjen på nytt med en fullverdig loftsetasje, sier Michael Ritschel, som selv jobber som arkitekt.

Hos familien på fire er det valgt en åpen løsning, også mellom etasjene. I andre etasje har tenåringsbarna hvert sitt store rom – med tilhørende bad. Trapp og rekkverk er laget av stål, og «tar mindre plass i rommet» enn for eksempel tilsvarende løsninger i treverk eller betong, mener Ritschel.

Hos familien på fire er det valgt en åpen løsning, også mellom etasjene. I andre etasje har tenåringsbarna hvert sitt store rom – med tilhørende bad. Trapp og rekkverk er laget av stål, og «tar mindre plass i rommet» enn for eksempel tilsvarende løsninger i treverk eller betong, mener Ritschel. 

Foto: TRINE JØDAL

Dessverre viste det seg at husets grunnmur fra 1947 var i for dårlig stand. 

– Derfor bestemte vi oss for å rive alt, og bygge nytt. Egentlig en drøm for en arkitekt. Vi så for oss en mengde muligheter på en fantastisk tomt, sier Michael. 

Etter flere idérunder valgte paret likevel å beholde noenlunde samme plassering som det originale huset. 

– Det var allerede tatt høyde for solforhold, vindretning og utsikt, sier Michael.

Utseende og materialvalg derimot, var gått ut på dato. I stedet valgte ekteparet å bygge sitt nye hus av ytongblokker, et robust materiale med enkel design, lite vedlikehold og lang levetid, ifølge arkitekten.

– Det er lett å bygge med, lett å tilpasse og det er et anorganisk materiale som isolerer godt og magasinerer solenergi. Dermed blir det ikke for varmt i huset om sommeren, sier Michael.

Husets form beskrives best som enkel. Et rektangulært bygg med en knekk som gjenspeiler vinkelen fra det tidligere bassengtilbygget og samtidig tilpasser seg det nye nabohuset, samt store vindusflater gjør den svarte bygningskroppen levende.

Hovedetasjen, med stue, spisestue og kjøkken er helt åpen. Det store vinduet er som et maleri på veggen, der motivet endrer seg med årstidene. Til høye er utgang til terrassen, som kan stå helt åpen på varme dager.

Hovedetasjen, med stue, spisestue og kjøkken er helt åpen. Det store vinduet er som et maleri på veggen, der motivet endrer seg med årstidene. Til høye er utgang til terrassen, som kan stå helt åpen på varme dager.

Foto: TRINE JØDAL

– Etter en lengre periode med nøye planlegging bestemte vi oss for å skille mellom hvilke elementer og tiltak som er «må ha» og hva som er «kjekt å ha». Alt som kun er «kjekt å ha» forsvant fra tegningene, sier Michael.

Utgangspunkt var at minst mulig forskjellige materialer og former gjør huset «roligere» og dermed tåler det dagligdagse rotet bedre.

Mesteparten av interiøret har ekteparet kjøpt på nett, på tilbud eller på finn.no, som for eksempel parketten i husets hovedetasje. Det stilsikre kjøkkenet fra Boffi ble solgt som utstillingsmodell. Armaturer og veggdekor er kjøpt direkte fra leverandører på nett over hele verden.

– Vi har lett mye etter gode og rimelige løsninger, sier Vibeke. 

Kjøkkenet fra Boffi var noe av det første ekteparet kjøpte. Det ble kjøpt som utstillingsmodell. Lampen i taket på kjøkkenet er en av få ting som er igjen fra det opprinnelige huset.

Kjøkkenet fra Boffi var noe av det første ekteparet kjøpte. Det ble kjøpt som utstillingsmodell. Lampen i taket på kjøkkenet er en av få ting som er igjen fra det opprinnelige huset.

Foto: TRINE JØDAL

I den opprinnelige boligen var det innendørs svømmebasseng og et digert veggmaleri på en av kjellerveggene. Paret ønsket å innlemme begge deler i det nye huset. Sistnevnte skulle vise seg å bli den største utfordringen. 

– Bildet måtte flyttes, og det er meget vanskelig med en uarmert betongvegg. I flytteprosessen gikk maleriet i stykker, sier Michael, som på det tidspunktet var blitt kjent i lokalmiljøet for kunstverket som prydet tomten.

I dag er bassengrommet plassert i tilknytning til stuen, og dermed en del av det daglige livet.

Vi ønsket et innendørs basseng som synes og blir brukt, sier Vibeke – som også har direkte utgang til terrassen fra bassengrommet. 

Fra stuen er det direkte innsyn til bassenget. Legg merke til maleriet på venstre side, som skal illustrere byggeprosessen til ekteparet.

Fra stuen er det direkte innsyn til bassenget. Legg merke til maleriet på venstre side, som skal illustrere byggeprosessen til ekteparet.

Foto: TRINE JØDAL

Foruten bassenget er også kjøkken, spisestue og stue plassert i boligens hovedetasje. 

Det store vinduet, fra gulv til tak i gavlveggen, er husets «nye maleri».

– Det forandrer seg stadig, og skifter utseende mange ganger i løpet av et år.

Også trappene er med på å gi huset karakter. De er designet og laget av ubehandlet stål og synes mindre i rommet enn for eksempel en tilsvarende løsning i treverk eller betong.

Siden familien relativt sjelden har et stort antall personer i den «tradisjonelle» stuen, er den forholdsvis liten. 

– Det ble lagt mer vekt på kjøkken og spisesone, for det er der folk samles ved selskap og sammenkomster ut ifra våre erfaringer, sier paret.

I det gamle huset som ble revet var det et stort veggmaleri i kjelleren. Det viste seg umulig å beholde, men maleriet sto på utstilling i nabolaget såpass lenge at det ble sak i lokalavisen.

I det gamle huset som ble revet var det et stort veggmaleri i kjelleren. Det viste seg umulig å beholde, men maleriet sto på utstilling i nabolaget såpass lenge at det ble sak i lokalavisen.

Foto: KARL BRAANAAS
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.