Solen skinner inn gjennom de store vinduene i tomannsboligen på Kolsås.

Med kaffekoppen i hånden står Elisabeth Aanestad i den nye spisestuen og peker ut mot hagen.

– Tomten ligger sørvendt med perfekte sol- og lysforhold, sier hun fornøyd.

Bildeserie

Tomannsboligen på Kolsås

SE BILDESERIE HER: 

For syv år siden flyttet hun og mannen Kjartan til Bærum. Med ønske om å stifte familie hadde det nygifte paret behov for større plass.

– Vi har egentlig ikke noen god forklaring på hvorfor det ble akkurat dette huset, men vi fikk begge den gode følelsen, til tross for at det var et totalt oppussingsobjekt. Det høres ut som en klisjé, men det er helt sant. Vi så vel potensialet begge to, sier Elisabeth.

Snudd opp ned

For siden den gang er det meste blitt snudd opp ned på i den over 200 kvadratmeter store boligen, fordelt over fire plan.

– Jeg tror ikke det er noe vi ikke har gjort. Vi har gått strukturert til verks og tatt for oss én og én etasje. Ingen enkle, kjappe løsninger.

Under siste oppussingsprosjekt benyttet familien arkitekten Kristine Langfeldt Wessel.

– I første etasje ønsket vi en bedre løsning. Vi ville også optimalisere andre etasje ved å heve taket, og bygge to nye soverom for barna.

Flyttet kjøkkenet

Første etasje fikk ny planløsning. Kjøkkenet ble flyttet, og en pergola ble bygget inn for å utvide arealet.

– Vi hadde en idé om hvordan vi ønsket å ha det, og arkitekten tok imot våre innspill og lagde en løsning som ble både praktisk og gjennomførbar innenfor budsjettet.

I første etasje har det nye gulvet fått mest oppmerksomhet. Heltre gulvbord av Douglasgran fra Dinesen.

– De lange plankene gir et godt inntrykk av helhet, da de binder sammen flatene.

Tenker langsiktig

Under oppussingen har det vært viktig for paret å tenke langsiktig.

– Vi har også tenkt langsiktig når vi velger innredning. Vi forsøker å bruke klassiske elementer som også kan fungere om ti år.

Som Vitra Sunburst-klokken på veggen, designet av George Nelson på 1950-tallet.

– Vi etterstreber å finne klassisk design, og venter heller noen år før vi kjøper det, slik at vi kan få akkurat det vi ønsker oss.

Tidløse farger

Familien tenker praktisk. Det betyr at fargene i huset skal være tidløse.

– Unntaket er én vegg på kjøkkenet som er malt i korall. Denne veggen vil vi male om ikke så lenge, men det er overkommelig.

For etter flere år med oppussing råder Elisabeth andre til å vente med å pusse opp til man har råd til å velge den løsningen som møter ens behov på sikt.

– Ikke gå for enkle og trendy løsninger. Man kan heller fornye hjemmet ved å supplere med trendy, rimelige elementer som kan skiftes ut etter hvert.