Skip to main content

Vil innføre anonyme jobbsøknader

Anonyme jobbsøknader løser ikke alle problemer, men for mange jobbsøkere kan det være viktig, sier Høyre-politiker Maria Barstad Sanner 

FOTO: JOAKIM S. ENGER

Høyre-politiker Maria Barstad Sanner oppfordrer næringslivet til å gjøre det samme.

«Må jeg skifte navn for å få jobb i Norge?» Spørsmålet stilte Henri Kugler tidligere denne uken. Han har søkt over 100 jobber uten å få napp. Høyre-politiker Sanner reagerte da hun leste artikkelen.  Hun ønsker å  gjennomføre en forsøksordning med anonyme søknader til jobber i Bærum kommune.

Barstad Sanner sitter i Bærum kommunestyre, og er nestleder i hovedutvalg for bistand og omsorg. 4. desember er neste møte i hovedutvalget, og politikeren vil da fremme forslaget der.

Hun sier forslaget er en del av samarbeidsplattformen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF. 

– Vi vet jo ikke sikkert om navn er en faktor ved jobbsøknader generelt, men vi tror det. Og hvis det stemmer, så kan vi ikke ha det slik, sier Sanner.

Kun CV

Hun viser til at Høyre i regjering har foreslått at staten skal gjøre dette når det gjelder jobbsøknader til staten. Og foreslår altså nå det samme for Bærum kommune.

Med andre ord: Når personer søker jobb i Bærum kommune, så skal de som vurderer søknaden ikke se navnene, kun CV og andre saksopplysninger.

– Vil dette bli vanskelig å gjennomføre praktisk?

– Når du søker jobb i kommunen, så skjer allerede dette digitalt, så det tenker jeg det må være mulig å finne en løsning på. 

– Vil dette løse problemet med at mennesker med annet navn og annen bakgrunn og utdannelse fra andre land sliter med å få jobb?

– Anonyme jobbsøknader løser jo ikke alle problemene. Men for Kugler som Budstikka omtalte og andre, så kan dette være viktig. Når det gjelder hull i CV-en, utfordringer med språket og lignende, så vil det kreve andre tiltak. Vi er nødt til å gjøre mer for å sikre at flere får muligheten til å komme seg på intervju og senere i jobb. Og hva du heter og hvor du er født skal ikke være med å avgjøre det, fremholder hun. 

Oppfordrer næringslivet

 Sanner oppfordrer også næringslivet til å være med å ta ansvar.

– Jeg har lyst til å oppfordre næringslivet til også å vurdere forsøk med anonyme jobbsøknader. Mange i næringslivet er flinke i dag, men flere må også være med på inkluderingsdugnaden, sier Sanner.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.