Skip to main content

Slik feirer bedrifter i Asker og Bærum sitt julebord

De gleder seg til julebord i den spesielle gammen ved Asker brannstasjon, fra venstre: Miriam Malmberg og Jannike Kjuus.

FOTO: KNUT BJERKE

Et flertall bedrifter holder fast på julebord-tradisjonen. Men i bransjer med ekstra mye stress før jul, legges festen til januar. 

– Det er superkoselig å feire jul her, sier Jannike Kjuus. Hun har jobbet hos kaffebaren Kårner i Asker i åtte år, og er blant de ni ansatte som i år skal sette seg rundt en bålpanne i en gamme ved brannstasjonen i Asker. 

– Det blir så fin julestemning når det er varme på bålet og vi sitter sammen rundt, mener Miriam Malmberg. Hun har jobbet i kaffebaren i fire år. 

De ansatte lager juletapas selv, og så blir det litt ulike leker og quiz. 

Flertall markerer før jul

Kårner er blant de selskapene som holder fast ved en fest før jul.

En runde Budstikka har tatt til 18 ulike virksomheter i Asker og Bærum, viser at mange gjør som Kårner. 

12 av dem har tradisjonelle julebord eller andre «julete» markeringer før høytiden. 

Hva de gjør, varierer. Elektroentreprenør Guriby AS på Rud tar ansatte med følge med til Sundvolden Hotel i Hole. Her er det et klassisk julebord med festmiddag og show, og ledsagere er med. Asker-bedriften Tomra feirer i år med 160 ansatte på Leangkollen hotell, mens meglerne i Krogsveen har julemiddag på Fornebu. Også arbeidsmarkedsbedriften Arba har tradisjonelt julebord.

Even Bolstad, daglig leder i HR Norge er ikke overrasket over at mange holder på julebordet. 

– Det har lange tradisjoner i Norge, så at mange holder fast på det er naturlig, mener han. 

Hos enkelte er det flere internasjonale ansatte enn andre, noe festen bærer preg av. Det gjelder blant annet Quality Expo på Fornebu. Underholdning med afrikanske trommer og internasjonal dans er blant de mer eksotiske innslagene der.

Quality Hotel Expo har mange ansatte med bakgrunn fra ulike land. Innslag både med internasjonal mat, dans og andre opptredener er vanlig. 

FOTO: PRIVAT

Alle har ikke like store fester. For en del er det mer julelunsj og enkle middager det handler om. 

Starter med trening 

Noe uvanlig er det å trimme bort noen kilo før spisingen begynner. Men det gjør gjengen hos Actic Asker, tidligere Asker Treningssenter. 13. desember starter 115 personer julebordet med å trene sammen.

– Vi er en aktiv gjeng som liker å gjøre ting sammen, påpeker senterleder Urd Maria Sørgaard. 

Julestress-bransjer 

Alle ser det ikke formålstjenlig å ha festen rett før jul. Baker Hansen er blant dem som velger januar som måned å markere på.

Det er en fin måte å vise at vi setter pris på den innsatsen folkene våre legger ned året gjennom
Morten Guriby, eier og daglig leder av Guriby AS

– Vi har så mye å gjøre med baking og salg før jul, at vi heller har årsfest i januar, sier Ola Bye, kjedesjef i Baker Hansen. 

– Vi har fest i januar, og da gjerne med et tema, sier HR-sjef hos Ikea på Slependen, Anny Ranvik. I fjor var temaet «Maskerade».

Ikea på Slependen har ikke tradisjonelt julebord, men fest i januar. Da med ulikt tema hvert år. I fjor var det «Maskerade», noe jentene Carolin, Sandra og Sandra følger opp her. 

FOTO: ARTandEYE studio Monica Jenssen

Varierer eller dropper 

Andre firmaer opplyser at de har julebord ett år, for andre år ikke ha.

– Jeg har gjort litt forskjellig. Noen år har jeg tatt alle jentene hjem på middag hos meg før jul, andre ganger i januar, forteller Randi Eriksen, eier av Petite Frisørene.

– Vi har ikke helt bestemt det i år, men jeg tror det blir hyttetur i januar, sier hun. 

Andre dropper både julelunsj og julebord og gir heller bare til veldedige formål. 

– Vi er ikke så mange, så vi gir heller noe til en veldedig organisasjon, sier Grethe Fjørtoft i Barnehagematen.no på Billingstad.

Styrker lagfølelsen 

De fleste oppgir samme todelte begrunnelse både for å ha julebord og januar-fest. 

Det ene er at det styrker lagfølelsen, og det andre er at ansatte fortjener en påskjønnelse. 

– Vi synes det er en fin måte å vise at vi setter pris på den innsatsen folkene våre legger ned året gjennom, sier Morten Guriby, eier og daglig leder av Guriby AS.

– Vi jobber ulike skift, og det er sjelden vi alle er samlet. Det er en måte å bygge laget på, at vi møtes sammen og i en annen sammenheng, sier innehaver Mari Kleiven i kaffebaren Kårner.

I fjor var gjengen hos elektromontør Guriby AS på Rud i restauranten D/S Louise i Oslo. I år reiser de til Sundvolden Hotel i Hole. 

FOTO: PRIVAT

Even Bolstad, daglig leder i HR Norge, er enig i begrunnelsen. 

– Å bygge sosiale bånd på jobben, er viktig. Julebord er en slik måte å bygge slike bånd på, sier han. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.