Nav-prosjekt sørger for opprydning på havbunnen
Rett etter sommerferien starter jobben med å fjerne teiner og annet som ligger på havbunnen i Asker.
I løpet av tre år har prosjektet Fjorden Ren flyttet seg fra Hurum via Røyken til Asker, og fra strendene til ned på havbunnen. Nav har vært med på laget hele veien, og skal fortsette med det.
– Det er Nav som er arbeidskraften. Våre brukere utfører arbeidet i Fjorden Ren, sier Tove Iren Refsnes, leder i Nav Hurum.
– Da vi begynte med aktivitetsplikt for ungdommer som mottar sosialhjelp, var de første jobbene ulike oppussingsoppdrag. Så kom Fjorden Ren inn i bildet, og sammen søkte vi Klima- og miljødepartementet om midler til prosjektet, fortsetter Nav-lederen.
Låner drone
Den økonomiske støtten gikk blant annet med til innkjøp av utstyr for å plukke søppel på strender og drift av prosjektet.
Nav Hurum har en ansatt som er linken mellom dem og prosjektet Fjorden Ren. Opptil 20 Nav-brukere har på det meste bidratt med søppelplukking.
Før sommerferien fikk de som jobber med å rydde søppel ved og på fjorden opplæring i bruk av undervannsdrone. Det er den som nå skal i sving, så fort sommerferien er over.
– I første omgang låner vi en drone for å se etter såkalte «spøkelsesteiner», det vil si teiner som er mistet eller har slitt seg, sier prosjektleder Eirik Kristoffer Alvegaard i Fjorden Ren.
Dronen har 150 meter line, og styres via kamera og joystick.
– Vi følger med hele veien nedover. Når vi ser en teine, styrer vi en gripeklo rett på – og drar opp det vi finner, forklarer Alvegaard.
Bevisst utvidelse
Det er anslått at mellom 14.000 og 15.000 teiner blir borte hver sesong med hummerfiske. Så kommer krabbeteiner i tillegg, og en haug fiskegarn.
(artikkelen fortsetter under videoen)
Selv om ikke alle teinene havner på sjøbunnen utenfor Asker og Hurumlandet, er det likevel en formidabel jobb som venter.
– Vi har ressurser i prosjektet, og ungdommene som er med synes dette er bedre og mer givende enn å ikke ha noe å gjøre om dagene. Så lenge vi har nok mannskap til å også holde i de andre tingene vi gjør, er vi på sjøen, sier Alvegaard.
Ungdommene som er med, synes dette er bedre og mer givende enn å ikke ha noe å gjøre om dageneProsjektleder Eirik Kristoffer Alvegaard i Fjorden Ren
Av de andre tingene Fjorden Ren holder på med, er søppelplukking på strendene. Fordi de har fått bevilget menger fra departementet til dette, må de også gjøre jobben.
– Primært har vi holdt oss rundt Hurum, bare her er strandlinjen 63 kilometer lang. Men vi har lyst til å gå videre på flere måter, derfor går vi både inn i andre kommuner og ved bruk av annen redskap for å rydde, sier Alvegaard.
Ettertraktet kompetanse
Nav-leder Tove Iren Refsnes forteller at de tre årene man har holdt på til nå, har skapt positive resultater.
De har fått god opplæring gjennom Fjorden Ren, og har tilegnet seg kompetanse på miljø, noe som er i vinden om dagenNav-leder Tove Iren Refsnes
– De som var med i starten, har vi klart å få ut i jobb. De har fått god opplæring gjennom Fjorden Ren, og har tilegnet seg kompetanse på miljø, noe som er i vinden om dagen, sier hun.
– Den gruppen som en gang slet med å passe inn i et system, hadde plutselig ettertraktet kompetanse. Man ser en stolthet, og de opplever dette som fantastisk, fortsetter hun.
Anerkjennelse
Refsnes synes også det er fint at Nav kan bidra i et prosjekt som Fjorden Ren, og er stolt over tilbudet de har fått til med små midler.
– Vi har et samfunnsansvar, og er det et aktivitetstilbud vi bør ha i Nav i nye Asker er det å holde fjorden ren. De som er med i prosjektet formidler og forteller til venner og familie. Det er fantastisk for disse menneskene å bli anerkjent og sett på som en ressurs, sier hun.