Skip to main content

Kan bli stans i busstrafikken fra søndag – varsler om mulig storstreik

Bussjåfører i Asker og Bærum er blant de til sammen 5.500 sjåfører i hele Norge som kan bli tatt ut i streik fra søndag av.

Bussjåfører i Asker og Bærum er blant de til sammen 5.500 sjåfører i hele Norge som kan bli tatt ut i streik fra søndag av. 

FOTO: KARL BRAANAAS

YS varsler full stopp i busstrafikken dersom det blir streik søndag. LO tar også ut flere organiserte i streik i Asker og Bærum. 

– Ingen busser i vanlig rutetrafikk vil kjøre i Asker og Bærum dersom det blir streik fra søndag, bekrefter pressevakt Knut-Martin Løken i Ruter til Budstikka. 

Han sier samtidig at tog og t-bane går som normalt. 

Ruters pressevakt opplyser dette etter at arbeidstagerorganisasjonen YS har varslet at 5.500 bussjåfører over hele landet tas ut i streik fra søndag morgen dersom YS ikke blir enige med NHO før midnatt lørdag. 

– Hvis vi ikke kommer til enighet med NHO innen meglingsfristen, tar YS ut over 5.500 bussjåfører over hele landet i streik, opplyser Eirik Bornø, leder for YS Privat. 

I tillegg kommer bussjåfører omfattet av LOs uttak. 

Det går frem av YS' nettsted tirsdag. I Asker og Bærum blir YS-organiserte sjåfører i disse busselskapene tatt ut: Unibuss' avdelinger Skui og Furubakken, Omniservice AS på Bekkestua, Norgesbuss Ekspress AS i Lommedalen og Vy Buss AS, Bærum. 

Flere i LO tas ut

Også flere LO-organiserte i Asker og Bærum tas ut ved en storstreik. 

I Asker og Bærum varsler LO tirsdag at LO-organiserte ved følgende bedrifter blir tatt ut i streik dersom partene ikke blir enige i tariffoppgjøret med frist natt til søndag 11. april (nettstedet gir foreløpig ikke svar på eksakt hvor mange ved hver bedrift dette vil gjelde): 

Bravida Norge, avdeling Asker Elektro, Lysakerselskapet Peab AS,: avdeling Bygg, Lysaker-selskapet Mesta AS: avdeling Asker, Fornebu-selskapet Evry: Norges avdelingen på Fornebu, Lysaker-selskapet Bache-Stor Oslo AS, Takeda i Asker, Pals på Billingstad og Norgesbuss, avdeling Bærum.

– Vi har alltid som mål å bli enige, men er også forberedt på streik, om det blir nødvendig. Jeg konstaterer at det ikke har vært mulig å bli enig med NHO så langt, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik fra Blommenholm. 

Meglingsfristen går ut lørdag 10. april klokken 24.00, melder LOs nettsted. 

Står langt fra hverandre 

Det var torsdag 25. mars at LO brøt forhandlingene med NHO i det såkalte mellomoppgjøret. 

Mellomoppgjøret er oppgjøret mellom hovedoppgjørene. I mellomoppgjørene er det kun forhandlinger om lønn som er tema hos partene. 

Følsvik uttalte til NTB at det var lenge siden partene hadde stått så langt fra hverandre. 

E24.no har tidligere omtalt at LO og YS krever at kjøpekraften må opprettholdes, og at lavtlønte må sikres et ekstra tillegg.

NHO, som er forening for arbeidsgivere, argumenterer for sin del med at norsk næringsliv ikke må få en for bratt stigning i lønn. Videre fremholder NHO at norsk konkurranseevne må sikres. Lønningene for industrien må ikke øke mer enn hos land norsk industri konkurrerer med, trekker arbeidsgiverorganisasjonen frem. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.