Skip to main content

Har sendt over 100 søknader – nå vurderer Henri å bytte navn i håp om å få jobb

Henri Kugler og samboer Linn Knudsen håper Henri snart får en jobb. Han legger ned en stor innsats for å få det til, men møter veggen i det norske jobbmarkedet.

FOTO: TRINE JØDAL

Må jeg skifte navn for å få jobb i Norge? Lysaker-bosatte Henri Kugler (33) og hans samboer Linn Jeanette Knudsen (34) er fortvilet over det norske jobbmarkedet.

Fra Lysaker har den tyske statsborgeren søkt på godt over 100 jobber. Kugler viser frem en nøye oversikt på datamaskinen over hvilke stillinger han har søkt på og hva status er på ulike jobber.

33-åringen er en prisvinnende vitenskapsjournalist. Han er imidlertid interessert i å jobbe med hva som helst. Så langt har det ikke ført frem. 

Jobbene han har søkt på, er alt fra det å stå i oppvasken på restauranter til ulike serviceyrker. Ingen av jobbene krever norskkunnskaper, og de krever heller ingen spesiell utdannelse.

Lærer norsk

I tillegg til å jobbe som journalist har Kugler også jobbet som servitør og som turguide i Bergen da paret en kort periode bodde der før de flyttet til Oslo. Dette var korte og midlertidige jobber. 

– Jeg er absolutt klar til å starte på nytt i en ny karriere og gi alt der, sier han.

Nå lurer han og samboeren på om han må gå så langt som å skifte navn.

– Er det som må til for å nå frem, spør de to.

33-åringen er i full gang med å lære norsk. 

Paret traff hverandre i Skottland under studier for noen år siden. Kugler flyttet til Norge i juli 2018.

Hører ingenting tilbake

Av de over hundre jobbene han har søkt på i Oslo-området, har 33-åringen kun blitt innkalt til ett intervju. Der nådde han ikke frem. Jobben var på en kaffebar i Oslo.

– Jeg fikk den nesten, forteller han stolt.

– Det verste er egentlig at han ikke hører noe tilbake. Han får ikke et nei, en gang. Det er som et stort sort hull, beskriver Knudsen.

– Jeg møter egentlig bare kun en stor stillhet, man får ingen tilbakemeldinger. Man føler at man sender ut søknader i universet uten å høre noe tilbake, sier han.

– Hvorfor er det slik, spør Knudsen.

– Hva tenker du om det?

– Det får meg til å føle meg veldig ille. Jeg vet jo at jeg er en ressurssterk person og kan utføre mange ulike jobber, sier han.

Går ut hver dag

– Det mest frustrerende er ikke å få svar. Det ville være greit å få 100 nei. Jeg stiller spørsmål om CV-en min i det hele tatt blir vurdert og lest, sier Kruger.

– På den ene siden er det veldig sofistikert med nettbaserte søkesystemer, men samtidig virker det som de fleste stillinger er rekruttert via nettverk. De midlertidige jobbene jeg hadde som turguide i Bergen fikk jeg eksempelvis via bekjentskaper, sier han.

Henri Kugler har ikke bare sendt søknader via nett, men forsøkt å ringe opp de selskapene som angir et telefonnummer. 

Han har også gått rundt fysisk, og levert CV-en sin til ulike hoteller og restauranter i Oslo.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.