Raymond Johansen har stilt de mest urimelige krav til Viken. Åpenbart kan ikke 400 innbyggere på Kornsjø ta en del av regningen for Oslos mangemilliardsprekk av en 8 kilometer T-bane fra Oslo til Bærum.

Det er ikke til å tro det Raymond Johansen gjorde på en kveldspressekonferanse. Til sin samarbeidspartner i trafikkprosjektet Oslopakke 3 stilte han seks absolutte krav. Hvis politikere i Viken ikke sa ja til Oslo-sjefens ordre, ville han skrote Fornebubanen.

For en måned siden signerte Johansen på en avtale med Viken, en avtale han nå ikke står ved. Bare det er et så grovt tillitsbrudd at alle fremtidige forhandlinger med Oslo-partiene MDG, SV og Ap ikke lenger er formålstjenlig. Viken ser selvfølgelig ingen vits i å snakke med dagens Oslo-byråd.

Dum eller feig? Det Raymond Johansen krever er hårreisende. Det er skremmende, og enten har han ikke peil på normale forretningsavtaler, eller så fremmer disse kravene fordi han vet at Viken sier nei.

Til det første så kan det være mulig, men da er rørleggeren fra Oslo dummere enn det er mulig å tro. Til det andre så ligger nok sannheten her. Raymond Johansen vil innerst inne skrote Fornebubanen fortest mulig, så hans valgkamp ikke går til grunne. Og istedenfor å stå rakrygget for sitt synspunkt, fremmer han urimelige krav for å legge skylden på andre.

Johansens ultimatum: Som nevnt, Johansen krever av Viken seks ting. Disse er:

1) Han forlanger at Viken skal kjøpe seg opp i Fornebubanen for å overlate Oslos egen milliardsprekk til sin forretningspartner. Det finnes ikke eiere i Norge som kan bli med på noe slikt.

2) Han forlanger at de som eier grunnen der T-banen skal gå, må spytte inn penger for å redde Johansens økonomiske fiasko. Den slags fungerer nok kun i Johansens verden.

3) Han forlanger at en større del av disse pengene skal tilfalle Oslo og ikke Viken der pengene hører hjemme. «Du skal ikke stjele».

4) Han drar Groruddalen-kortet. Han forlanger at de 400 innbyggerne på Kornsjø skal ta en større del av milliardsprekken enn de som bor i Oslo øst og sør.

5) Han krever å bestemme selv hvordan byutviklingen i Bærum skal foregå og viser dermed en forakt for lokaldemokratiet.

6) Og til slutt forlanger Johansen at T-banen i Groruddalen skal bli bedre, noe Kornsjø skal være med å betale.

Som nevnt, enten er Raymond Johansen på de villeste veier, eller så stiller han beregnende krav for å få stanset videre utbygging av Fornebubanen. Han blir litt som Pontius Pilatus når han snart kan toe sine hender i skam.