Kaja Marlene Nilseng (30) fra Haslum går med faste skritt bort til vektstangen. Med kyndig grep tar hun sats og løfter den fra gulvet.

I 16 uker har hun hatt personlig trenerveiledning og kostholdsterapi ved Norges idrettshøgskole, hvor de nå forsker på en alternativ behandlingsmetode for spiseforstyrrelser.

– Jeg har fått opplæring i kosthold og trening. Det er noe helt annet å se effekten av rådene vi får ved å bli fulgt opp og målt, sier Kaja.

Siden ungdomsskolen har hun hatt spiseforstyrrelser. Overspising, bulimi og sulting. Reglene har vært mange. Og strenge. Nå håper Kaja at hun kan få bukt med sykdommen en gang for alle.

LES OGSÅ: Hun tiet om skrekkopplevelsen i 21 år. Så brast det for Berit

Verdens første studie

– Jeg spiste kun to måltider om dagen. Lunsj på jobben og middag hjemme. Etter en slik periode kunne det skli helt ut, og jeg endte med å overspise. For å kompensere kastet jeg opp eller overdrev med treningen, forteller Kaja åpenhjertig.

Gjennom forskningsprosjektet Fysisk aktivitet og kostholdsterapi (FAKT) har hun lært hvor mye og hvor ofte kroppen trenger påfyll av næring for å kunne fungere optimalt i hverdagen.

LES OGSÅ: Dette frykter tenåringsforeldrene

Kaja er en av totalt 60 som har deltatt i ett av to behandlings-opplegg.

Mens den ene gruppen har brukt kognitiv adferdsterapi, har Kaja trent og lært om kost med ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat Therese F. Mathisen.

– Dette er verdens første behandlingsstudie der denne nye metoden utprøves på spiseforstyrrelse, sier veileder Jorunn Sundgot-Borgen. Professoren ved Norges idrettshøgskole har forsket på spiseforstyrrelser, kosthold og trening i en årrekke. Hun er overbevist om at rammede trenger en alternativ behandlingsform.

– Kognitiv adferdsterapi anses som gullstandarden i dag. Men det er særlig to hovedutfordringer knyttet til dette. For det første, vet vi at det ikke fungerer for alle, og dessuten er det lange ventelister som gjør at det tar lang tid å få hjelp.

LES OGSÅ: Hyllet for frittalende forskning om spiseforstyrrelser

– Som å banne i kirken

Spiseforstyrrelser er et utbredt problem i dagens samfunn. Ifølge Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser (IKS), lider over 230.000 norske kvinner og menn i Norge i dag av spiseforstyrrelser.

Både Sundgot-Borgen og Mathisen mener at det er et skrikende behov for flere behandlingstilbud. De har klokkertro på at veiledet fysisk aktivitet og kostholdsterapi kan være en løsning.

– Å tilby trening til folk med spiseforstyrrelser har vært som å banne i kirken, sier Sundgot-Borgen, som gjennomførte en lignende studie i 2004.

LES OGSÅ: Frida (15) vant pris for tekst om alvorlig tema

Den gangen deltok kun 60 deltagere. Nå ønsker de å gjennomføre med 150 deltagere, men da trenger de flere. Sundgot-Borgen oppfordrer interesserte kvinner mellom 18 og 40 år til å ta kontakt.

– Det paradoksale er at mange ønsker hjelp, samtidig som de er redde for å gå opp i vekt og å bli friske. Mange bærer på skam over sykdommen sin, utdyper Mathisen.

Det kjenner Kaja Marlene Nilseng seg igjen i.

– Jeg tror ingen egentlig forstår hva spiseforstyrrelser går ut på før de har hatt det selv.