Glitrende romandebut

DEBUTERER: Marianne Storberg, bosatt på Høvik, går terningkast 5 av Budstikkas anmelder for «Brevet fra Betsy». FOTO: TRINE JØDAL

DEBUTERER: Marianne Storberg, bosatt på Høvik, går terningkast 5 av Budstikkas anmelder for «Brevet fra Betsy». FOTO: TRINE JØDAL

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Bokanmeldelse: Når Marianne Storberg tar doktorgraden sin over i fiksjonen, skjer det med bravur.

DEL

Bakgrunnen for «Brevet fra Betsy» er interessant nok. Asker-kvinnen Marianne Storberg, nå bosatt på Høvik, fullførte i 2009 et doktorgradsarbeid om vennskap mellom menn på 1800-tallet.

Basert på dette arbeidet som omfatter kjente kunstnere som Hans Gude, Johan Sebastian Welhaven, Hjalmar og Halfdan Kjerulf, har Storberg tatt deres historier over i romanens verden.
Det er dristig – og i dette tilfellet svært vellykket.

Det er vellykket fordi Marianne Storberg skriver særdeles godt. Setningene viser forfatterens store sans for detaljer, uten at dette bremser historien. Det flyter lett av gårde hele veien.

Det er også vellykket fordi Marianne Storberg forteller en drivende god historie.

Sykdom og kunstnerliv

Boken starter med at komponisten Halfdan Kjerulf oppsøker sin bror, kunstneren Hjalmar, som ligger dødssyk med tuberkulose i Bonn. Året er 1847.

Deretter forflytter vi oss raskt hjemover og bakover – til Grini i 1830. Herfra veksler historien hele tiden frem og tilbake i tid, mellom hjemland og flere tyske byer.

Det meste foregår på 1840-tallet. Med så korte og kjappe tidsvekslinger kan leseren lett gå seg vill i historien, men forfatteren har full kontroll på dramaturgien, der hun bretter ut bildet av det fascinerende norske kunstnerlivet.

Det hele er elegant gjort, uten forsøk på å påtvinge leseren all den kunnskap forfatteren åpenbart besitter om denne tidsepoken.

Historien byr på brå dødsfall og økonomiske nedgangstider. Forholdet mellom brødrene Halfdan og den syke Hjalmar har en sentral plass.

Den temperamentsfulle Johan Sebastian Welhaven portretteres på fornøyelig vis, og den pratsomme Asbjørnsen dukker opp i en birolle, der han kort trer inn i handlingen etter en reise med Jørgen Moe.

Dramatisk finale

Inn og ut av historien spinner også Betsy Anker, generaldatteren som tiltrekker seg oppmerksomheten til vennene Halfdan Kjerulf og Hans Gude.

Lenge oppleves Betsy Ankers rolle bevisst underspilt før hun får sin helt avgjørende plass i bokens finale.

Slutten er bygget opp like intenst som en spenningsroman, og måten Marianne Storberg styrer leseren inn mot den dramatiske avslutningen gjør boken komplett umulig å legge fra seg.

Dette er en debut som fortjener bred oppmerksomhet i den norske bokhøsten.

Anmeldt av Dag Otter Johansen, redaktør Budstikka.no

Flere anmeldelser:

Budstikka har anmeldt følgende bøker fra Asker og Bærum høsten 2012:

Artikkeltags