Wøyen-andelsbruk i det blå

BRUK PÅ VENT: – Prosjektet har alt. Bortsett fra en til å lede oppstarten videre, forteller Mari Zare, en av ildsjelene bak planene om andelsbruk på Wøyen gård i Bærum. Det blir foreløpig med drømmen her i år.

BRUK PÅ VENT: – Prosjektet har alt. Bortsett fra en til å lede oppstarten videre, forteller Mari Zare, en av ildsjelene bak planene om andelsbruk på Wøyen gård i Bærum. Det blir foreløpig med drømmen her i år. Foto:

Køen for å få dyrke egne grønnsaker ved Bærums eneste andelsbruk på Øverland vokser for hvert år. Likevel er den planlagte avleggeren på Wøyen gård satt på vent.

DEL

Håpet var lysegrønt for ett år siden da Budstikka var på befaring på jordene ved Wøyen gård på Rykkinn. Omsider var det meste klart for at Bærum skulle få sitt andre andelsbruk: Wøyen hadde ledig jord, gartner, klarsignal fra eieren, velsignelse fra naboer – og en hel haug av potensielle andelshavere. Planen var å starte opp i vår.

Nå ser det likevel ikke ut til at det gror frem en dugnadsgård på Wøyen i år.

– Prosjektet har alt. Bortsett fra en leder, forteller Mari Zare (30), opprinnelig fra Asker, nå bosatt i Oslo.

Hun har vært med på å lede styringsgruppen for dugnadsbruket, men måtte trekke seg fra det frivillige oppdraget da hun fikk ny, tidkrevende jobb.

LES OGSÅ: Rydder fire mål med kratt for å lage ny møteplass

– Tar mer tid enn du tror

– Det har vært gøy, men har tatt mye mer tid enn du skulle tro. Vi har hatt uflaks med at flere fra styringsgruppen dessverre måtte trekke seg, sier Zare.

Hun forteller at mange har meldt sin interesse for å delta, men altså ikke lede. Planen er stadig at 100 andelshavere på sikt skal være med å dyrke et 30 mål stort sørvendt jorde på nedsiden av Wøyen-tunet, eid av Bærum kommune.

Solberg kommer som et skudd

– Vi har fått det meste på plass. Jeg håper inderlig at noen med tid og lyst til å ta over prosjektledelsen melder seg. Jeg har stadig klokkertro på stedet, sier Zare, som innser at årets sesong er i ferd med å renne ut i sanden. Dermed ligger det an til å bli drift ved to andelslandbruk i Asker og Bærum i år.

Dette er andelslandbruk

  • Øverland andelslandbruk i Bærum er landets eldste, etablert i 2006. Det er også landets største målt i antall medlemmer med rundt 350 andelshavere. Over 500 står på venteliste.
  • Solberg gård ved Dikemark i Asker starter opp sin første sesong med andelslandbruk i år. Har rundt 15 mål, åpner nå for 50 andelshavere.
  • I et andelslandbruk kjøper forbrukere andeler av produksjonen ved en gård for å fordele både avling og kostnader. Andelsbruket har gjerne egen bonde eller kyndig gartner. Men andelshaverne er med på dugnader. Belønningen er å få høste sesongens grønnsaker til eget bruk, dyrket på mest mulig bærekraftig og økologisk vis.
  • I Norge finnes nå 70 andelslandbruk.
  • Ti er startet hittil i år, 18 kom i fjor.

Landets desidert eldste og største andelslandbruk, Øverland gård, har formelt sesongstart for sine 350 andelshaverne 7. mai. På ventelisten står et sted mellom 500 og 600 personer, ifølge leder i kjernegruppen på Øverland, Cecilie Rom.

Hos nykommeren Solberg gård i Asker skal det sås frø på den 15 mål store åkeren om tre uker, forteller gårdeier Helene Jakobsen. Bruket har solgt 47 andeler så langt.

Voldsom vekst

– Det har vært en voldsom vekst de siste par årene i interessen for andelslandbruk, sier Marte Guttulsrød i Oikos – Økologisk Norge, som hjelper folk i gang med grønnsaks-dugnad. Hun forteller at det nå er 70 andelslandbruk i Norge.

– For første gang finnes det andelslandbruk i alle fylker. Det er vi svært fornøyde med, sier Guttulsrød.

Hun legger imidlertid ikke skjul på at det skal langt mer enn bonderomantikk til for å få et andelslandbruk opp og stå.

LES OGSÅ: Tidenes salgsvekst for økologisk mat

– Det kan være krevende å starte opp, særlig det første året. Trøsten er at det blir lettere etter hvert, sier Guttulsrød, som understreker at oppstartere kan få hjelp hos Oikos.

Ifølge rådgiveren behøver du ikke være agronom for å starte andelslandbruk. Det er vel så viktig å ha anlegg for å organisere og kommunisere.

– Mange brenner for lokal og bærekraftig mat, vi ser at interessen for dette i Asker og Bærum er enorm. Heldigvis er Solberg gård i gang nå i tillegg til Øverland gård. Så håper vi inderlig at Wøyen gård – og andre – også får det til etter hvert, sier Guttulsrød.

Artikkeltags