– Familien og jeg elsker å arrangere hyggelige sammenkomster. Med denne størrelsen på takterrassen finnes det uendelig med muligheter som fungerer både til hverdag og fest, sier Fay Skandsen.

Det er interiør- og hagedesigner Annichen Hille fra INperia Design som står bak uterommet til familien Skandsen i Sandvika.

Følges av "Draumehuset" på NRK

Terrassen ser svært innbydende ut allerede, men Fay forteller at mye gjenstår.

– Vi er i full gang med å bygge om huset, hvor hele prosessen følges av den nye serien «Draumehuset» på NRK. Det er derfor en rekke endringer som skal skje – også på utearealet, sier hun.

Forskjellige soner

På sikt ønsker de å dele inn takterrassen i forskjellige soner. På den måten kan de nyte livet utendørs hele året.

– Ved å bygge en form for overbygg og sette opp varmelamper kan den brukes til alt fra pølsegrilling i påsken til regnværsdager om høsten, sier Fay.

Les også: Aldri for gammel til trehytte

En sone med langbord og en annen med jacuzzi også er en del av planen. I tillegg til å lage soner er det ifølge Annichen, viktig å tenke grønt.

– Planter og blomster er vesentlig for å få en frodig og lun stemning på terrassen, sier hun.

Planter krever kunnskap

Fay bruker bortimot 10.000 kroner årlig på beplantning, men innrømmer at bortimot halvparten dør fordi familien ikke er klar over hva de forskjellige sortene trenger.

– Det er lurt å ha kunnskap om det du kjøper av planter og blomster. Skal de trives og gro må du vite hvor de skal stå, hvilken jord de skal ha og om de har samme klimasone som du selv bor i. En god del planter feil, og dette blir kostbart i lengden, sier Annichen.

Hagedesigneren: – Legg en god plan for hagen 

Belysning i hagen eller på terrassen er ifølge designeren prikken over i-en, ettersom belysning både inne og ute gjør at eiendomsfølelsen virker større gjennom hele året.

Ellers råder hun folk til å være kritiske ved kjøp av møbler.

– Hvis du har en liten takterrasse lønner det seg å ha nette møbler, men har du større plass kan du fint gå i motsatt ende av skalaen. En god pekefingerregel er likevel at «less is more». Alt drukner i hverandre hvis du overmøblerer, sier Annichen.

Dagens utvalg av møbler og interiør gir folk muligheten til å leke seg med farger i alle regnbuens farger.

– Det viktigste å begynne med, uavhengig om du har 10 eller 100 kvadratmeter, er å finne ut hva som er behovet ditt og innrede deretter.

Får feriefølelsen

Takterrassen i Sandvika er innredet med sofa, stoler og bord fra SH Interiør.

I tillegg til å tåle vær og vind, synes Fay møblene har et elegant preg som lokker frem feriefølelsen.

Dette drivhuset oser av sommer og late dager 

– Må det være dyrt for å være fint?

– Du får det du betaler for. Hvis du ønsker et interiør som er brukervennlig, vedlikeholdsfritt og kvalitetssikkert er prisen deretter. Så enkelt og så vanskelig er det, sier Annichen, som understreker at det slett ikke bør være et nederlag å be om hjelp til å dekorere og innrede uterommet.

Hvitt ingen hindring: Fargen fremstår muligens som upraktisk, men sofaen kan både vaskes og spyles.

– Jeg kjenner markedet godt, og ønsker å dele kunnskapen jeg sitter på. En stor del av prosessen gjelder rett og slett å finne en rød tråd som kler både personlighet og hjem – og det er nettopp det som gjør jobben så gøy, sier hun.

Angrer ikke på designhjelp

Fay angrer ikke. Selv om det var noe hun i utgangspunktet burde få til selv.

– Til tross for at jeg ser på meg selv som kreativ, har også jeg behov for tanker fra noen som kan faget. Sammen med Annichen har vi kommet frem til en stil som passer både familien og huset perfekt. Det har vært prosess som vi har fått mye igjen for, og jeg gleder meg allerede til fortsettelsen, sier hun.

Les også: