Alpinskolen slo til igjen - her er suksessoppskriften bak talentfabrikken på Dønski

TALENTER: Elevene ved Dønski Alpint er talenter helt i norgestoppen, her er en stor del av dagens elever samlet. FOTO: TRINE JØDAL

TALENTER: Elevene ved Dønski Alpint er talenter helt i norgestoppen, her er en stor del av dagens elever samlet. FOTO: TRINE JØDAL

Fredag vant Leif Kristian Haugen bronse i VM. Sammen med Aleksander Aamodt Kilde og Henrik Kristoffersen har han gått på Dønski Videregående skole. Det er ikke tilfeldig.

DEL

Fredag satt Haugens gamle trener, Per Erik Vognhild, foran tv-skjermen - med kaffekoppen i hånden.

Da den tidligere eleven dundret inn til en overraskende VM-medalje i storslalåm, presset tårene seg frem.

– Så mye hardt arbeid han har lagt ned gjennom årene, veien han har gått via USA. Det er så fortjent, sier Vognhild, som innrømmer at det er vanskelig å finne ord, etter bragden i St. Moritz.

I den første klassen

Leif Kristian var i den første alpinklassen på Dønski, tilbake i 2003. Dønski videregående skole vet godt hva deres egen suksessoppskrift er:

En egen alpinklasse – hvor nivået bestemmer hvilken treningsgruppe du tilhører, fremfor hvor gammel du er.

Det sier både alpintrener Øystein Bakken og avdelingsleder Lars Erik Strand, som mener tilbudet de gir til elevene er svært unikt.

Forrige sesong gikk sammenlagtseierne i Super-G- og slalåm-verdenscupen til tidligere elever (Aleksander Aamodt Kilde og Henrik Kristoffersen). Begge er på skolens «Hall of Fame»-liste.

LES OGSÅ: Kilde og Haugen slått ut

Lever på godt rykte

Trener Bakken mener suksessen som tidligere elever har, gjør at mange får øynene opp for skolens alpintilbud.

– Vi har et veldig godt rykte, grunnet resultatene vi kan vise til. Det er klart at en utøver som Henrik Kristoffersen ville blitt god overalt, men vi har mange eksempler på utøvere som har gått gradene i vårt system, og som konkurrerer på høyt nivå, sier han.

Skolens system belager seg i stor grad på å danne treningsgrupper ut ifra hver enkelt utøvers nivå, på tvers av aldersgrupper.

På den måten sikrer de at alle får trent med utøvere på sitt nivå, samtidig som alle har et nytt nivå å strekke seg etter. Systemet har fungert godt for flere utøvere, og fredag tok tidligere Dønski-elev Leif Kristian Haugen bronsemedalje under VM-storslalåmen i St. Moritz.

LES OGSÅ: Medaljen røk igjen for Aleksander Aamodt Kilde

Kartlegger talenter

Avdelingsleder Strand forteller at skolen også har god oversikt over hvilke talenter som kommer opp, og skolen samarbeider tett med de lokale klubbene.

– Våre trenere har god oversikt over lokalområdet, og det i et ressurssterkt område som har mange gode alpinister, sier Lars Erik Strand.

I tillegg til tidligere elever som hevder seg på høyt nivå, kan skolen også skilte med trenere som har kommet langt – deriblant landslagstrener Christian Mitter og alpinsjef Claus Ryste.

– Trenerkompetanse er ekstremt viktig, og spesielt trenerkompetanse over tid. Det er en travel hverdag for elevene med mye trening og skole, og da er det en fordel at treneren er både på skolen og på treningen etterpå, sier Strand, som i dag kunne følge to tidligere elever ned storslalåm-bakken i St. Moritz.

LES OGSÅ: Haugen falt to plasser på middels dag

Artikkeltags