Såkalte fatbikes, sykler med ekstra brede dekk, kom til Norge for kun få år siden. Nå er det ikke lenger uvanlig å se folk på to hjul skiløypene.
Les også kommentaren: En fatbikesyklist tilstår
Senest sist helg, under skifolkets storinnrykk i marka, ble Skiforeningens løypebas Ragnar Roll vitne til sykling i skiløypa, og han liker det svært dårlig: – Med det klimaet og været vi har for tiden, er det ikke mange sånne flotte helger vi opplever. Hvorfor skal noen da sykle i skiløypene? Det er jo å be om sur stemning, sier løypebasen.
LES MER: Stort snøfall avlyst
Et av de ferskeste tilfellene av sykling, observert av Roll, fant sted ved Rustan i Vestmarka, der løype og brøytet bilvei går parallelt.
– Med bilveien rett ved; hvorfor skal noen da absolutt sykle i skiløypa, spør Roll, som har vært løypebas i Vestmarka siden 1982.
– Én ting er at sykkeldekkene ødelegger løypene, som er hærverk. En annen ting er at dette skaper konflikter mellom mennesker, sier Roll. Han understreker at han ikke er imot sykling som aktivitet.
– Vil få høre det
Løypebasen har tidligere kjeftet og smelt på grunn av hundemøkk i skiløypene. Nå er det syklistene vreden rettes mot. Han sier at han ikke har myndighet til å nekte noen å sykle i skiløypene, men kommer med en klar oppfordring:
– Syklistene bør holde seg vekk fra skiløypa. Det er skiføre ca. tre måneder i året. Hvorfor skal syklistene absolutt være i skiløypa når de har så mange alternative steder å ferdes på? Se det fra skiløpernes side: De har jo knapt alternativer, sier Roll.
– Syklister jeg treffer, vil få høre det.
Han er kjent som en mann som ikke er redd for å si det han mener. For noen uker siden ga han skiklubbene og kommunen inn som følge av at lysløypa på Solli er i ferd med å gro igjen.
– Som å fyre opp bål på golfbanen
Våren 2013 raste en debatt om hvorvidt det er greit eller ikke, og for den saks skyld ulovlig eller ikke, å gå på føttene i skiløyper. Marianne Reusch, jurist og en av landets fremste eksperter på allemannsretten, var i klar i sin tale: – Det er lovbrudd å lage hull og spor i skiløyper ved å gå på føttene.
Reusch sier at det ikke noen forskjell på å gå og sykle. – Kjernen at man ikke skal ødelegge en lovlig tilrettelagt og preparert løype. Det blir det samme som å fyre opp et bål på en golfbane, selv om eksempelet kanskje er litt søkt, sier Reusch, som viser til paragraf 11 i friluftsloven (se faktaramme).
Hun mener det er vesentlig at den som sykler eller går i løypene, selv vurderer om de ødelegger såle og spor eller ei. Hun understreker dessuten at tilrettelegger/grunneier (f.eks. en kommune) kan bestemme at deler av skitraseen kan brukes til andre aktiviteter enn skigåing.
- Les mer på Reusch sin blogg (ekstern lenke)