Mamma Kilde med lav puls foran verdensmesterskapet

KJØRER FOR GULL: Aleksander Aamodt Kilde.

KJØRER FOR GULL: Aleksander Aamodt Kilde. Foto:

Kristin Helene Aamodt Kilde (55) har en sønn som lever av å kjøre fryktelig fort på ski. – Det at han kommer hel til mål er alltid det viktigste, sier mamma før dagens Super-G.

DEL
  • Aleksander Aamodt Kilde kjører for gull klokken 12.00!

– Jeg har faktisk ganske lav puls, forteller Kristine Helene Aamodt Kilde. Hun er moren til en av verdens raskeste skiløpere, Aleksander Aamodt Kilde.

Hun var på vei til VM-byen St. Moritz da Budstikka pratet med henne i går, og bedyrer at hun ikke er nervøs foran onsdagens fartsdisiplin.

– Vi har jo tatt et valg på hvordan vi ønsker å leve livene våre, i og med at vi har en sønn som kjører fartsdisipliner i alpint. Vi må bare stole på hans kvalifikasjoner og at støtteapparatet og alle tar de rette avgjørelsene.

I dag kaster Aleksander Aamodt Kilde (24) seg ut i Super G-løypen i St. Moritz. 24-åringen fra Bærum er en av favorittene til å hente hjem VM-gullet.

– Men det at han kommer hel til mål er alltid det viktigste. Og at han selv har det morsomt og er fornøyd, sier mamma, og legger til:

– Og får han en medalje er det selvfølgelig en skikkelig bonus.

LES OGSÅ: Timer etter at Adrian (22) ble tatt ut til VM fikk han beskjed om at han er skadet resten av sesongen

En av favorittene

Medalje håper også Eurosport-ekspert Tom Stiansen, fra Borgen i Asker, på.

– Jeg tror Aleksander har gode medaljesjanser. Både i Super G og i utfor. Og i kombinasjonen. Det så vi blant annet i Santa Catarina, der han ble nummer tre i kombinasjonen, forteller Tom Stiansen. I 1997 ble han verdensmester i slalåm Sestriere. I en årrekke var han en del av det suksessrike norske alpinlandslaget. Og selvfølgelig også et yndet objekt for autografjegere.

Som for 14 år siden på Hafjell, da en ti år gammel Aleksander Aamodt Kilde fikk autografen til Stiansen i forbindelse med verdenscuprennet i OL-løypene fra 94.

MØTTE EN AV HELTENE: I 2003 var den da 10 år gamle Aleksander Aamodt Kilde (t.h.) på Hafjell. Da møtte han verdensmester Tom Stiansen fra Asker. Signe Bjørnsgaard fulgte spent med.

MØTTE EN AV HELTENE: I 2003 var den da 10 år gamle Aleksander Aamodt Kilde (t.h.) på Hafjell. Da møtte han verdensmester Tom Stiansen fra Asker. Signe Bjørnsgaard fulgte spent med. Foto:

– Jeg husker ikke akkurat det øyeblikket, fordi det var ganske mye autografskriving. Men nå er det jeg som vil ha autografen til Aleksander, ler Stiansen.

Han tror det betyr mye for unge idrettsutøvere å møte forbildene.

– Jeg mener det er inspirerende. Jeg husker selv at jeg fikk ti autografer av Eric Heiden (skøyteløper med fem OL-gull i 1980) gjennom faren min som var skøyteløper. Det var stort, erindrer Stiansen.

Aleksander Aamodt Kilde ler godt av Stiansen som vil ha autografen hans. Og han husker opplevelsen.

– Men jeg husker det mest fordi jeg fikk kjøre helikopter og greier på Hafjell. Det var stort for en tiåringer, smiler Kilde til Budstikka.

– Jeg har egentlig aldri vært så opptatt av stjerner, men mer av å se hvordan de som var best i verden egentlig var. Jeg ville jo selv bli best i verden, sier Aamodt Kilde som selv skriver mange autografer.

– Hvis det kommer bort barn som vil ha litt ekstra oppmerksomhet, så har jeg alltid noen minutter.

LES OGSÅ: Aleksander Aamodt Kilde kåret til årets idrettsutøver 2016 av Budstikka

Verdens sterkeste

46-åringen Stiansen er mektig imponert over fysikken til Aleksander Aamodt Kilde. I miljøet blir han omtalt som «hulken», etter tegneseriehelten. Men Stiansen tror ikke den fysiske styrken blir så avgjørende i de sveitsiske fjellene i St. Moritz.

– Aleksander Aamodt Kilde er den sterkeste alpinisten i alpinsirkuset. Det er det ingen tvil om. Det er et relativt snilt terreng i St. Moritz, så den fysiske styrken er ikke så avgjørende som den er i for eksempel Kitzbühel eller Garmisch, mener Eurosport-eksperten Tom Stiansen.

Aleksander Aamodt Kilde vant verdenscupen i Super G forrige sesong. Blant annet tok han en meget sterk andreplass i verdenscupen i akkurat St. Moritz i mars 2016 – der han også sikret seg krystallkulen som bevis på at han vant Super G-verdenscupen.

– De har fått preparert løypen veldig bra etter snøfallet. Målet mitt er topp-fem, men det ville selvfølgelig vært stort med medalje. Men det er mye terreng i St. Moritz, og sjansen for å gjøre feil er stor, sier en medaljejagende Aleksander Aamodt Kilde. 

Og da får sikkert Tom Stiansen enda en grunn til å sikre seg autografen.

PS: Som en kuriositet kan mamma Kilde fortelle at sønnen faktisk hadde hjernerystelse etter et fall da bildet (over) av Stiansen og sønnen ble tatt på Hafjell i 2003.

Artikkeltags