Skip to main content

Striden om Kirkeveien-utbyggingen utsatt til september

MÅ VENTE: ABBL-sjef Erling Rein må vente til september før Kirkeveien-saken kommer i tingretten.

Rettssaken mellom ABBL og eiendomsutvikler Ove Grønbech om utbyggingen av Kirkeveien 71 på Haslum er utsatt til september.

Den betente striden mellom de to utbyggingspartnerne var opprinnelig berammet i Asker og Bærum tingrett 9.–13. mai, men er nå utsatt til 5.–7. september. Årsaken er at Grønbechs advokat er syk.

Asker og Bærum Boligbyggelag (ABBL) mener det ikke foreligger nødvendige vilkår for utsettelse, og motsatte seg derfor slik utsettelse. Men de ble ikke hørt.

Strid om store penger

Budstikka omtale striden mellom ABBL og Ove Grønbechs selskap Oslo Holding AS første gang i januar i år. De to selskapene samarbeidet om å bygge om Kirkeveien 71 på Haslum fra kontorer til boliger. Oslo Holding var hovedaksjonær med 76 prosent av aksjene i deres felles utbyggingsselskap K71H.

ABBL beskylder Grønbech for å ha forsøkt å tappe K71H for 28 millioner kroner. Grunnlaget for pengeoverføringen var en ekstraordinær generalforsamling, der Grønbech skiftet ut ABBL-sjef Erling Rein som styreleder i K71H – for så å innløse ABBLs aksjer i selskapet, noe han hevder han har rett til ifølge en aksjonæravtale mellom partene.

Grønbech på sin side beskylder ABBL for å ha styrt deres felles salgsinntekter til K71H til en egen intern konto – for så å tappe denne til egen fordel.

LES OGSÅ: Oslo Holding: – Vi ble tappet for millioner av ABBL

"Konto-saken" opp på generalforsamlingen

Ove Grønbech har bedt ABBL om at "konto-saken" tas opp som egen sak på Boligbyggelagets generalforsamling 15. juni. Eiendomsutvikleren mener å ha avdekket at det over lengre tid er etablert "en noe uvanlig forvaltningspraksis, hvor ABBL som forretningsfører på vegne av sameiene og borettslagene fakturerer og krever inn det enkelte sameies/borettslags felleskostnader (husleie) til bankkonti i DNB, som ABBL alkene er kontohaver til, og dermed eneeier til", skriver Grønbech i en henvendelse til styret i ABBL.

Han opplyser at DNB flere ganger har bekreftet skriftlig at blant andre sameiet Kirkeveien 71 ikke har noen egen bankkonto i DNB – og at den aktuelle kontoserien som ABBL benytter er rene interne ABBL-konti. DNB skal ha opplyst at disse kontiene er opprettet på anmodning fra ABBL som såkalte "særskilte klientkonti" – og at vilkårene for disse skal være som for standard eiendomsmeglerkonti, det vil si opprettet ut i fra ABBLs konsesjon til å være eiendomsmegler.

Grønbech opplyser at Obos og USBL har valgt en helt annet praksis som forretningsførere. De "krever utelukkende inn felleskostnader på vegne av sameier og borettslag til bankkonti hvor det enkelte sameie og borettslag alene er kontohaver – og dermed eneeier av sameiets/borettslagets penger".

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.