Skip to main content

ABBL i betent krangel om 28 millioner kroner

PÅ VEI MOT RETTEN: – Ove Grønbech og Oslo Holding brøt avtalen da han forsøke å overta kontrollen i vårt felles selskap bak utbyggingen av Kirkeveien 71, og det har vi tenkt å stoppe, forsikrer ABBL-sjef Erling Rein – her foran det tidligere kontorbygget, som i dag er ombygd til 125 leiligheter. Prosjektet endte med tap og søksmål for de tidligere samarbeidspartnerne.

Asker og Bærum Boligbyggelag (ABBL) mener eiendomsutvikleren Ove Grønbech har forsøkt å tappe deres felles utbyggingsselskap på Haslum for 28 millioner kroner på ulovlig vis. Saken har stø kurs for retten.

5. juni i fjor ble ABBL kontaktet av Sparebanken Sør, som lurte på om det kunne stemme at 20,3 millioner tilhørende utbyggingsselskapet Kirkeveien 71 A AS (K71A) skulle hasteoverføres til Oslo Holding AS. Sistnevnte er hovedaksjonær i K71A med 76 prosent, mens ABBL eier 24 prosent.

ABBL hadde likevel både styrelederen og den daglige lederen i K71A og de andre Kirkeveien-selskapene – slik det var bestemt i en aksjonæravtale mellom eierne.

– Det kom som et sjokk. Banken var kontaktet av en som sa han var styreleder i K71A, en viss Oddvar Fosaas, som ba om å få overført 20,3 millioner fra selskapets konto til hovedaksjonær Oslo Holdings konto, forteller ABBL-sjef Erling Rein.

OMSTRIDT: Byggingen av 125 leiligheter i Kirkeveien 71 på Haslum har resultert i bunkevis med juridiske dokumenter hos partene.

Sjokket skyldtes at det var Rein selv – ikke Fosaas – som hadde sittet som styreleder i K71A fra det ble etablert i 2008. Og han var slett ikke involvert eller informert om denne pengeoverføringen.

LES OGSÅ: – Har påført oss milliontap  

Arrest og søksmål

Slik var opptakten til det som er blitt en juridisk dragkamp mellom de to tidligere samarbeidspartnerne.

Kirkeveien 71 på Haslum – 60-tallsbygg fra kontor til bolig – Grønbech har tappet vårt felles selskap for 20,3 millioner i kontanter og 7,6 millioner i form av to leiligheter, 28 millioner i alt – på grunnlag av et ugyldig styrevalg og endring av signaturbestemmelsene i selskapene. Dette er klare brudd på avtalen og aksjeloven. Grønbech har vist klar vilje til å berike seg selv på selskapenes bekostning, mener Rein.

Kontantoverføringen ble fulgt opp med midlertidig arrest i bankkontoen til Oslo Holding, og påfølgende søksmål.

Forføyningssaken avgjøres om få uker, mens hovedsaken er berammet til 9.–13. mai.

LES OGSÅ: ABBL-sjefen: – Utfordrende med for mange Obos-boliger  

Var klar over Grønbechs fortid

Boligbyggingen i Kirkeveien er blitt et tidkrevende tapsprosjekt for ABBL – et prosjekt de kunne ha valgt å holde seg unna.

– Vi kjente litt til Grønbechs fortid og anså ham som «en cowboy med en viss usikkerhetsfaktor», forteller Rein og tidligere ABBL-sjef Søren Pedersen.

Likevel gikk de inn – under forutsetning av at det var ABBL som skulle styre hele prosjektet. Og de mener å ha sikret seg godt juridisk gjennom aksjonæravtalen og avtaleverket rundt.

– Denne avtalen har Grønbech brutt ved å forsøke å overta kontrollen i selskapene, og det har vi tenkt å stoppe. Vårt hovedfokus er likevel å sørge for at entreprenøren gjennomfører og følger opp de manglene som ennå gjenstår overfor beboerne i Kirkeveien, sier Rein.

Har mistet all tillit

Grønbech mener at ABBL har misligholdt avtaleverket.

– Jeg har mistet all tillit til ABBL. De har påført Kirkeveien-prosjektet milliontap, og det gir meg som hovedaksjonær rett til å gripe inn slik jeg har gjort.

Grønbech mener de 28 millionene han har overført fra K71A er en såkalt entreprenørgaranti som han har full rett til å få frigjort, mens ABBL mener beløpet er en regnskapsmessig avsetning som tilhører Kirkeveien-selskapet.

Utbyggingen i Kirkeveien 71 - dette er saken:  

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.