Da Barn til Bords AS startet i 2005 var det med en intensjon om å få flere barn til å like alle typer mat. Det føler Wembstad at hun har lyktes med. I barnehagene er det mange som bare kaller det Camilla-mat.

Wembstad vet hva som skal til for at barna skal spise sunt. Det må kanskje pakkes litt inn. Som spinat lurt mellom lagene av lasagne, eller most sellerirot i potetstappen.

Ferske råvarer og hjemmelaget mat er suksessoppskriften. Her er posemat fy. Maten er sunn og den smakes på. Kvalitet står i fokus på hovedkjøkkenet på Blakstad sykehus der Barn til Bords holder hus sammen med Dønn Ærlig Catering.

LES OGSÅ: Enkle middager du lager sammen med barna

– Det var mye idealisme da jeg i begynnelsen sto og rørte i gryten og tenkte på hvordan alle barna kunne få gode smaksopplevelser. Gode vaner i barndommen er en gave vi kan gi våre barn. Mange med meg har utfordringer med mat. En ting er riktig ernæring, en annen ting er at maten skal være innbydende. Det er egentlig utrolig at barn elsker pølser. De er jo både salte og røkte. Det er liksom fest, sier Wembstad litt undrende.

For hun vet at barn også liker sunn mat.

Favorittene

Hos Barn til Bords er favorittene flere blant barnehagebarna. Både laksefilet med estragonsaus, lasagne med spinat, supper, utbenede kyllinglår med finhakkede grønnsaker, karbonader med ovnsbakte rotgrønnsaker, kjøttboller, og lapskaus. Alle fiskerettene er populære.

– Barna spiser mer grønnsaker nå enn da vi startet for ni år siden. Men noen barn må bli vant til å spise farger. Da er det fint å starte med tomatsuppe, den er alltid en favoritt. Suppene er uten mel, så grønnsakene er jevningen. Jeg ser det som et kvalitetstegn når de som har glutenallergi også kan spise. Man kan ikke jukse, for da blir de syke, påpeker Wembstad.

LES OGSÅ: Dynk barnas grønnsaker i ketchup

Det første året laget hun 34 forskjellige supper, nå har hun valgt ut noen få av dem. Mens hun i dag har fire ansatte, var hun alene om hele driften da hun startet.

– Jeg vasket, gjorde innkjøp, laget mat, kjørte ut mat og sto for alt selv. Jeg har fremdeles vondt i armene, det tar på å skrelle 50 kilo poteter, ler hun og legger til at om man bruker en maskin til å skrelle potetene så har ikke det noe utslag på maten. Hun roser dessuten gjengen som jobber for henne i dag. Bedre arbeidskraft skal man lete lenge etter, ifølge Wembstad.

Barn til Bords har fått til et godt samspill med barnehagene. Det skal være sunn og variert mat. Stort sett er menyen vellykket, men Wembstad har også erfart at de har besluttet å ikke lage en rett igjen. Kyllingfrikasse for eksempel.

– Og jeg syntes selv den var helt nydelig. Jeg skjønte aldri hvorfor den ikke falt i smak, men den lager vi ikke igjen, ler hun.

Matglede

De bestemte seg også tidlig for å være en lokal leverandør, mye fordi de ønsker å ha kontroll på maten og smake på den.

– Vi leverer ca. 100.000 måltider i året til barnehager i Asker, Bærum og Røyken. Jeg har fått mange telefoner fra Oslo, men de har jeg takket nei til. Vi ønsker å holde vår lokale posisjon, og supplerer med kursvirksomhet. Jeg liker å lære folk å lage mat, og spesielt de som vil lære basic matlaging, som temperaturkontroll og å lage sauser. Ofte er det jo de som er veldig flinke til å lage mat som melder seg på kurs. forteller Wembstad.

LES OGSÅ: Disse jentene får servert skolemat av egen hovmester

Selv om Wembstad har bred erfaring fra hotell- og restaurantbransjen, var hun ikke helt sikker på om det var det hun ville som ung pike. Men det endte med utdannelse ved Ecole Hôteliere i Lausanne og hun er vinkelner fra Gastronomisk Institutt i Stavanger. Hun har jobbet på hoteller og restauranter i fem av Norges byer, i tillegg til syv år med catering og events.

– Jeg kommer fra en restaurantfamilie, så jeg har vokst opp i dette. Men jeg var litt i tvil om det var veien å gå for meg, jeg ville nemlig bli lærer. På den annen side får jeg jobbe mye med opplæring i yrket mitt nå, forteller hun.

Mos maten

I oppveksten og sitt voksne liv, har Wembstad hatt fokus på et sunt og variert kosthold. Mat har alltid vært viktig. Da hun selv var liten, laget moren restaurant-bursdag med meny og brødrene som servitører. Det samme gjorde også Wembstad for sin egen datter på hennes syvårsdag.

– Også elsker jeg å lage gode matpakker. Mat skal være en naturlig del av hverdagen, ikke noe slankegreier. Mat skal ikke være dårlig samvittighet. Det skal være hyggelig rundt måltidet, det skal være en naturlig glede å samles rundt bordet. Barna bør også få være med å lage mat, poengterer hun.

Og Wembstad har flere tips på lur for å få barn til å spise sunt.

– Når du får barn og skal lage mat til dem, er det lurt å starte med å mose avokado- og grønnsakpureer. Deretter kan de få smake det søte, som most banan. Å kutte opp grønnsaker og frukt er alltid vellykket, smoothies også. Selv de vanskeligste barna får i seg mye bra da, sier hun.

Her kan du lese flere nyheter om mat og vin

Hun mener det er mye du kan gjøre for å få barna til å spise mer grønnsaker.

– For eksempel å lage potetstappe med sellerirot. Første gang jeg laget ratatouille til barn, moste jeg den og la den i lasagne. Barna hadde nok ikke spist auberginer ellers, forteller Wembstad som også gjør yoghurten sunnere ved å bruke naturell eller gresk yoghurt. Så kan barna ha i de bærene og kornene de ønsker.

Da hun pratet om mat til en 1. klasse rakk en jente opp hånden. Hun husket noe Camilla hadde fortalt henne i barnehagen.

– «Du sa at jeg måtte smake åtte ganger, og det gjorde jeg. Nå liker jeg alt». Det var gøy å høre. Sunne vaner i barndommen er en gave vi kan gi våre barn. Det er fantastisk å levere mat til barnehagene med alle barna som kommer løpende; «Camilla, hva skal vi spise i dag?».