– Jeg har aldri trodd på Gud. Da føles humanistisk eller borgerlig konfirmasjon rett for meg, sier Fanny.

– Jeg føler bare at mitt kristne valg er rett for meg, sier Tilde, og understreker at hun bryr seg lite om hva Fanny har valgt.

– Tilde må gjøre hva hun ønsker, så lenge hun er fornøyd, supplerer Fanny.

Mer søstre enn tvillinger

Vi treffer tvillingene, som fyller 15 år 1. juli, hjemme på Hosle. Fanny skal konfirmeres nå i våres i Asker kulturhus, mens Tilde skal konfirmeres i Østerås kirke i september.

Til daglig går 14-åringene i niende klasse på Østerås skole, i hver sin klasse. Det har de gjort siden de flyttet til Bærum og begynte på Eikeli skole i andre klasse.

– Vi gikk sammen i barnehagen og i førsteklasse. Da kranglet vi om vennene. Sammen med mamma og pappa ble vi enige om at vi ville gå i hver vår klasse og få hver våre venner, forteller Tilde.

– Vi føler oss nå mer som søstre enn tvillinger. Noen på skolen vet ikke at vi er tvillinger en gang.

LES OGSÅ: Tvillinger skaper forvirring i egen butikk

Når vi treffer hverandre i skolegården, sier vi bare hei til hverandre, supplerer Fanny som forteller videre at de aldri har gått likt kledd.

– Dog låner vi litt klær av hverandre. Det går greit. Det vil si at jeg låner mer av Fanny enn omvendt, kommenterer Tilde.

Egne valg

Selv om konfirmasjonene skjer på hver sin side av sommerferien, er tvillingene i full gang med forberedelsene sammen med sine respektive venninner.

– Jeg har noen gode polske venninner, som er veldig knyttet til kirken. Det har nok gjort noe med mitt valg også, forteller Tilde.

– Opp gjennom årene har jeg nok blitt påvirket av mine venninner. Jeg er jo mer sammen med dem enn med Tilde i hverdagen. Jeg har en god venninne som også har valgt å konfirmere seg borgerlig. Dessuten konfirmerte pappa seg borgerlig, forteller Fanny.

LES OGSÅ: Marit fikk tvillingene på parkeringsplassen

– Jeg er tvilling selv, sier pappa Atle Arkøy og fortsetter:

– Jeg synes det er helt fint at Fanny og Tilde ikke bare er sammen hele tiden. Vi har heller aldri lagt noen føringer på det.

– Det viktigste er at tvillingene har tatt sine egne valg. De er forskjellige jenter, og de lar seg påvirke mer av sine venninner enn av tvillingsøsteren. Når det er sagt, merker jeg at tvillingene også er knyttet til hverandre. De er nok mer sparringspartnere enn de selv tror, forteller mamma Kathrine Solvær.

Likt antrekk

– Ja, vi er alltid der for hverandre. Hadde det skjedd Fanny noe, ja da hadde jeg stilt opp for henne, sier Tilde.

– Selv om vi ikke er venninner på skolen, er Tilde bestevennen min. Hjemme kan vi snakke med hverandre om hva som helst, legger Tilde til og smiler hemmelighetsfullt.

Fordi, de deler ikke samme musikksmak. De digger hver sine pophelter, Tilde har flere store bilder av Justin Bieber på sitt rom, mens Fanny har plakater med One Direction.

– Noen ganger merker vi at vi er tvillinger. Vi har samme humor, sier de nærmest samstemt.

LES OGSÅ: Gaver uten Gud

Og de er også samstemte når det gjelder valg av konfirmasjonsantrekket; helt like bunader.

– Det har vi bestemt selv, smiler tvillingene.

Artikkelen er først publisert i Askeravisen og Bærumsavisen.