Godt tips til vårrengjøringen har vi fått hos en av deleierne i Asker Sykkelsenter, Helge Mosveen, som har 25 år bak seg i sykkelbransjen. I Røykenveien ligger verkstedet, med filial, utsalg og verksted på Holmen Senter.

Nå er tiden inne for å rulle sykkelen ut av bod, kjeller eller garasje. Mosveen gir deg gode og faglige råd over hva som bør sjekkes og gjøres, før du eller barna dine setter seg på sykkelsetet.

– Dersom du ikke var av de smarte da du satte bort sykkelen sist høst og rengjorde og oljet sykkelen. Da kan du komme deg raskere av gårde nå, smiler Mosveen.

LES OGSÅ:

Men sykkelreparatøren antar, ut ifra erfaring, at de fleste ikke var det.

– De fleste satte bare fra seg sykkelen. Og siden har den stått der.

Vask skikkelig

Start med en grundig vask, er sykkelentusiastens råd.

– Det er et godt utgangspunkt. Bruk såpe, vann og børste slik at du kommer til alle steder. Vask sykkelen ovenfra og ned. Vask de mest skitne områdene til slutt. All møkk må vekk grunnet det mekaniske. Du kan godt bruke høytrykksspyler. Men stå da litt unna og ikke bruk for kraftig trykk, sier Mosveen, for fortsetter:

– Etter vaskingen er det viktig å smøre godt.

Dekkene

Sjekk dekkene, at de er hele og fine og ikke morkne. På dekkene står det hvilket lufttrykk du skal ha (mellom 35–65 pund). Lufttrykket er igjen avhengig av rytterens vekt og hvilket underlag du skal sykle på. Med mye løst underlag skal du ha mindre luft i dekkene for å få en bedre gripeevne. Med et godt underlag, som asfalt, skal du ha maks med luft, fordi da triller sykkelen best mulig.

Det samme gjelder også for barnesykler. Det er lettere å få punktering dersom det er for lite luft i dekket.

– Husk at dekkene tåler mye. Dekkene har med sykkelens egenskaper å gjøre. Jeg ser mange som sykler på felgen. Selv pumper jeg luft i dekkene etter hver treningstur. Husk også at alle dekkene slipper luft.

LES OGSÅ: – Ønsket å åpne en slik butikk litt nærmere Oslo

Det skal være spor i dekkene for at de skal beholde sine egenskaper. Utslitte dekk vil ikke ha disse egenskapene. Husk at spesielt unge gutter sliter mest dekk. De sladder og bremser mye, sier Mosveen.

Bremsene

Også bremsene bør sjekkes nøye, og justert dem hvis nødvendig slik at de tar ordentlig. Bremseklossene har et tydelig spor som markerer grensen for hvor slitte de kan bli. Har du nådd denne, må klossene skiftes. Se etter at bremsen på forhjulet treffer felgen og ikke gummien eller eikene.

Kontroller også gir- og bremsevaierne. Kjennes det tregt? I så fall kan det være lurt å bytte vaieren eller strømpen den går gjennom.

– Og gå samtidig over skruene og dra dem til. Det er fryktelig dumt dersom en skrue løsner under fart!

Setet

– Jeg ser mange gale stillinger blant voksne. Sykler du en del mil, ja da kjenner du det i ryggen. påpeker Mosveen.

På en racersykkel skal man sitte litt lavt. Sjekk setet i forhold til høyden. Det er viktig for tråkket. Sjekk avstanden frem til styret. Sjekk høyden på styret i forhold til setet. Du skal føle at du bruker bena og ikke nakken.

– Husk også at barna har vokst siden de satte bort sykkelen sist høst. Sjekk setehøyden og juster den opp. Sjekk også sittestillingen, akkurat som hos oss voksne, er rådet fra Mosveen.

Bedre opplevelser

Mosveen minner om at det er lite som skal til for å gjøre sykkelopplevelsen bedre.

– De fleste kan gjøre det meste selv. Bruker du en time på disse tingene, har du mye igjen for det, sier Mosveen som ved Asker Sykkelsenter reparerer årlig mellom 4.000–6.000 sykler.

– Nå og frem til påske går vi igjennom 30–40 sykler daglig. Tradisjonelt begynner sykkelsesonger rett etter påske da skiene blir satt vekk etter påsketuren, forteller han.

Om mens vi snakker om det, kanskje du samtidig skal rengjøre skiene dine? Da vil du spare mye arbeid når vintersesongen starter igjen. Det gjelder å være smart.

Artikkelen er først publisert i Askeravisen og Bærumsavisen.