Profesjonelle moromenn

FØR LATTER: Bjørn-Henning Ødegaard (t.h.) skal snart på scenen. Han venter sammen med komikerkollegaene Zahid Ali og André Jerman. FOTO: MARI NATVIG SANDENE

FØR LATTER: Bjørn-Henning Ødegaard (t.h.) skal snart på scenen. Han venter sammen med komikerkollegaene Zahid Ali og André Jerman. FOTO: MARI NATVIG SANDENE

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det finnes mange morsomme mennesker i Asker og Bærum. Noen av dem står på scenen.

DEL

Bjørn-Henning Ødegaard sitter tilbakelent i en sofa i andre etasje på Josefine Vertshus i Oslo. Om to timer skal han stå på den bittelille, røde scenen i etasjen under. Da bør han helst få folk til å le.

– Det begynte med at jeg sendte en e-post om at jeg var jævla morsom til Elina Krantz, sier Bjørn-Henning avbalansert.

Elina Krantz er daglig leder i Stand Up Norge og hun syntes meldingen var morsom. 9. august 2011 sto Bjørn-Henning på scenen på Latter for første gang. Nå, to år senere, står han på scenen én til to kvelder i uken ved siden av annen fulltidsjobb.

Nevner ikke Bærum

Komikeren er født og oppvokst på Haslum i Bærum, men han har sluttet å si det når han står på scenen.

– Det er vanskelig å lage en tekst med Bærum i uten at publikum forventer rikmannskultur som tema. Det funker ikke å si at vi har jorder i Bærum også. Sier man derimot «og de er laget av GULL,» ler alle, forklarer han.

Les også: Broer, båter og mennesker

Noe mange ikke vet, er at Bjørn-Henning har rundt 4.000 direktesendte TV-sendinger bak seg. Han jobbet lenge som programleder for natt-TV-konseptet Sonen som gikk på TV2.

Jeg sitter ikke hjemme og ler høyt når jeg skriver tekster som jeg vet blir morsomme på scenen.

– Jeg syns jeg fortjener en hederspris for akkurat det, sier Bjørn Henning og lener seg tilbake i sofaen. Han er ofte morsom uten å le selv, og forklarer at han kan være på grensen til arrogant når han står på scenen.

– Jeg sitter ikke hjemme og ler høyt når jeg skriver tekster som jeg vet blir morsomme på scenen, sier han.

Ingen vits

Klokka er snart ti. Komiker Zahid Ali er akkurat ferdig på scenen, og det er klart for Bjørn-Henning. Publikum klapper, Bjørn-Henning stiller seg opp foran mikrofonen og begynner å prate. Snart sitter et stappfullt Josefine og gapskratter, igjen og igjen.

Bjørn-Henning er fornøyd. Det er komikerkollega og konferansier Jånni Kristiansen også. Han er oppvokst på Eiksmarka i Bærum, og egentlig utdannet snekkermester. Da finanskrisen på slutten av 1980-tallet kom, sto Jånni plutselig uten jobb. Han bestemte seg for å fokusere på de ressursene han hadde, og ble komiker.

Les flere saker fra Askeravisen og Bærumsavisen

– Det er alvor i humor også. Jeg kommenterer den samtiden jeg lever i. Vi lever i et land hvor alt er så tilrettelagt. Vi må tørre å bryte opp med andre verdier enn det materielle fokuset vår samtid er preget av, sier han.

Askerkomikk

Gardinene er trukket for på utestedet Dattera til Hagen i Oslo, og belysningen er dunkel bortsett fra på scenen. Der står nemlig Geir Ottar Askvik. Han snakker, stønner, lager lyd og gestikulerer.

– Jeg er ute og danser, ikke sant, sier Geir Ottar og danser rundt på scenen. Tema er damesjekking.

– Hun spør hva jeg driver med. Jeg sier at jeg jobber med software til bygg- og anleggsbransjen. Dama ser tomt på meg. Spør; hvor da? I Asker, svarer jeg. Da snur hun seg og går. Geir Ottars kroppsspråk gjengir desperasjon med stor overbevisning. En latterbølge tar form og brer seg gjennom lokalet. Geir Ottar har timet punchline riktig og publikum er tilfredsstilt. Det er bare å kjøre i gang neste vits.

Jeg kommer fra en familie hvor vi ler mye av oss selv.

Komikeren har drevet aktivt med standup siden 2008, og står på scenen 3–4 ganger i måneden. Han er født og oppvokst på Høn i Asker og har alltid vært glad i å showe.

– Jeg kommer fra en familie hvor vi ler mye av oss selv, sier han.

– Hva ler du av selv?

– Jeg ler av mange ting! Fysisk humor, fortellinger, situasjonskomikk. Askerbøringen forteller at det er helt uforutsigbart å stå på scenen.

– Samme hvor mye favoritt du er, så vet du ikke resultatet på forhånd. Funker ikke det jeg gjør på scenen, så må jeg bare gå tilbake og skrive, forklarer han. Han mener det ikke er gitt at folk som er morsomme eller også er morsomme på scenen.

– I vennegjengen har du alltid noen du kan spille ball sammen med. Det har du ikke på scenen. Da må du styre showet alene.

Artikkeltags