Kunstnere strømmer til Fornebu

HJELPER HVERANDRE: Her henger malerinne Anne Liv Skjeggedal (50) fra Hosle, og fotograf, maler og tegner Jon Terje Toresen (52), opp maleriet utført av Thomas Karlsen på veggen i det nye galleriet på Fornebu.

HJELPER HVERANDRE: Her henger malerinne Anne Liv Skjeggedal (50) fra Hosle, og fotograf, maler og tegner Jon Terje Toresen (52), opp maleriet utført av Thomas Karlsen på veggen i det nye galleriet på Fornebu. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Lokalene på den nedlagte flyplassen rekker ikke engang å legges ut til leie, før nye kunstnere flytter inn staffelier og andre arbeidsverktøy. Det er stor stas å være del av atelierfellesskapet på Gamle Fornebu Kultursenter.

DEL

Se flere bilder ved å bla i bildekarusellen

Deler av den gamle flyplassen på Fornebu har latt seg okkupere av rundt 45 kunstnere. Side om side med bare noen tynne vegger i mellom seg står forfattere, fotografer, malere, tegnere, grafikere, glass- og installasjonskunstnere og skulptører året rundt, fra den ene morgenen til den neste, og spruter av kreativitet.

Den gamle brannstasjonen og de tidligere kontorlokalene til SAS Braathens inspirerer i seg selv, i tillegg til det kreative fellesskapet.

– Her kan vi lukke døren og jobbe hver for oss, samtidig som vi er sammen, sier billedkunstner Line Schjølberg (47) fra Østerås.
Hun har hatt atelier her siden 2004 og er en av de første kunstnerne som etablerte seg på kultursenteret.

Les flere artikler fra Asker- og Bærumsavisene her

Stadig arrangementer

Hver tirsdag møtes alle kunstnerne for «kulturkaffe» på Odonata, et galleri og en kafé ved det gamle kontrolltårnet. Der blir de kjent med hverandre, diskuterer ideer og planlegger felles arrangementer.

– Kulturkaffen sørger for et inspirerende og godt samarbeid, sier Schjølberg.

Ifølge henne er atelierene så populære at de ofte blir tatt samme dag som de blir ledige, bare ved hjelp av jungeltelegrafen.

Atelierfellesskapet har god kommunikasjon med utleieren Oslo kommune, som sørger for at det forblir et fellesskap med kunstnere og ingenting annet. Men ingen vet hva som kommer til å skje med lokalene på sikt. Drømmen til kunstnerne er å tilby noe annet enn det planlagte kjøpesenteret, bedriftene og hotellene på Fornebu. De ønsker å bevare den gamle bygningsmassen og tiltrekke seg et yrende liv til et sentrum for kultur.

Kunstnerrunden

De har allerede mange besøkende. Hvert år den første søndag i advent åpner kunstnerne atelierene sine for utenforstående. Da ønskes alle velkommen til nissekor, julegrantenning, kunst og mat. I fjor vår arrangerte de italiensk dag med matboder og kunst relatert til Italia. Nå er de i full gang med forberedelsene til «Kunst rett vest». Hele ti kunstnere fra atelierfellesskapet er plukket ut til å delta i kunstnerrunden, som arrangeres to helger i september.

– Flagg laget spesielt for Fornebu kommer til å henge ut av vinduene til alle atelierene som er åpne. Samtidig som vi skal tydeliggjøre hvem som er deltagerne, er publikum velkommen til å besøke mange av kunstnerne på kultursenteret, lover Schjølberg.

Ny kunstnergate

Om kort tid åpner galleri nummer tre på bakkeplan i kultursenteret, i det som kanskje blir en kunstnergate.

– Det er utrolig morsomt om vi får det til, en gate med gallerier, spisesteder og små nisjebutikker, sier Schjølberg.

De vil tiltrekke seg mennesker, også på hverdager.

– De fleste av kunstnerne synes det er hyggelig med folk som impulsivt ringer for å høre om de kan komme innom og se hvordan vi jobber, sier Schjølberg.

Artikkeltags