To små hundekropper beveger seg entusiastisk bak gjerdet hjemme hos Jill Berthelsen og Bo Eklund på Undelstad i Asker. Ines, som er en blanding av terrier og ymse annet, bjeffer litt for å beskytte husmor og hjem. Florence, den sorte tispen, følger forsiktig bak Ines. Litt tilbakeholdne til å begynne med, men snart logrer de med hele kroppen.

– Florence har akkurat fått påvist innbilt svangerskap hos dyrlegen, og er ikke helt seg selv om dagen, forteller mamma Jill. Likevel; både Florence og Ines fremstår i dag som trygge, glade hunder. Det har vært en reise å komme dit.

Florence

For fire år siden ble Florence funnet av en snill dame ved navn Amanda i et forlatt fabrikklokale utenfor Budapest. Florence var livredd, avmagret og med tre bittesmå hvalper som hun forsøkte å gjemme under noen plankebiter.

– Hun var ikke skadet fysisk, men vi tror jo ... begynner Jill.

– Jeg vil påstå at hun har blitt mishandlet.

Amanda i Budapest tok etter hvert sjansen på å ta med seg Florence og hvalpene fra fabrikklokalet. Florence skalv av redsel, men glefset ikke. Kanskje hun skjønte at damen som var i ferd med å løfte henne inn i bilen sin, prøvde å redde henne. Den ene hvalpen døde tragisk nok dagen etter at hundene ble reddet. De andre hvalpene ble adoptert bort. Amanda lot Florence bo hos seg. Hun fikk mat, stell og sjekk hos veterinær, og sakte, men sikkert begynte den nervøse hunden å komme seg på beina igjen.

I mellomtiden, hjemme i Asker, hadde familien Berthelsen/Eklund nylig mistet den skjeløyde katten sin, Kalle, som 17 år tidligere ble funnet i en container i Oslo. Det var på tide å finne et nytt medlem til familien. Ettersom Jills ektemann, Bo, var allergisk mot katt, begynte de å lete etter en hund. En omplasseringshund ville passe fint, mente de.

Familien søkte på finn.no, kontaktet FOD og søkte rundt på nettet – uten å føle at de fant en hund som passet perfekt til dem. Men så fikk Jill et tips om noen som hadde adoptert en hund gjennom «Budadogs.» Jill ble interessert og tok kontakt med gjennom nettsidene deres. Budadogs viste seg å være en idealistisk hunderedningsorganisasjon, drevet av norske veterinærstudenter i Ungarn.

Les flere artikler fra Askeravisen og Bærumsavisen.

Strenge krav

Familien bestemte seg for at de ville ta imot en hund gjennom Budadogs. Men det holdt ikke bare å melde sin interesse.

– Vi måtte sende søknad med informasjon om familien og vår erfaring med dyr, forteller Jill.

Familien skrev så utfyllende de kunne til Budadogs. Og i begynnelsen av august 2010 fant Jills mann, Bo, bilde av en nydelig, sort hund på Budadogs nettsider.

– Er dette vår hund? spurte han familien.

– Ja! var det enstemmige svaret. Budadogs var også enige i at det var familien var rett for Florence, og tre måneder sendere sto fire små hundepoter trygt plantet på norsk jord.

Jill ser bort på Florence. Hun ligger krøllet sammen i kurven sin på hjørnet av sofaen. Øynene er lukket, men hun sover ikke. Hun nyter. Nå har hun bodd hos Asker-familien sin tre år. På et teppe noen meter unna ligger Ines med alle fire beina i været. Datteren til Jill, Tilla, klør henne på magen.

– Hvis hun først får lagt seg ned, kan hun bli liggende og kose i evigheter, forteller Tilla.

Ines, eller «Bølla» som familien også kaller henne, ble en del av familien for et snaut år siden. Budadogs ble lagt ned i 2012, ettersom flere av jentene som sto bak organisasjonen hadde reist tilbake til Norge igjen. Derfor benyttet familien seg av den ideelle ungarske organisasjonen FAPF – Foundation of Animal Protection in Füzesabony.

I oktober 2012 la FAPF ut et fotoalbum på Facebook av en bitte liten, dødssyk hund. «Please help us to help Ines» var tittelen på albumet, som viste bilder av en kraftig bakterieinfisert Ines. I begynnelsen av desember 2012 reiste Jill ned og hentet henne. 4. desember var også Ines trygt på plass i Norge.

Folk reagerer

For en tid tilbake slo Mattilsynet alarm da de oppdaget at enkelte omplasseringshunder fra Romania hadde forfalskede veterinærattester. NRK Brennpunkt laget også flere saker der det ble advart mot å importere hunder fra Øst-Europa.

– Når jeg forteller at jeg får hunder fra Budapest, føler jeg at noen blir redde for sykdommer og spesielt rabies, sier Jill. Det syns hun er frustrerende, ettersom hun vet hvor strenge undersøkelser hundene har vært gjennom.

– De er sjekket for alt det de skal sjekkes for hos en veterinær. Ellers hadde de aldri fått komme inn i landet, sier Jill.

Den ene Budadogs-gründeren, Caroline Holtet, er i dag veterinær ved en klinikk i Oslo. Hun arbeidet med Budadogs i fire år, og gjør fortsatt en innsats for FAPF ved siden av yrket som veterinær.

– Jeg har ikke hengt meg opp i kritikken, for jeg føler ikke at den er rettet mot oss. Vi som jobber i FAPF er veterinærer eller veterinærstudenter. Alle våre hunder blir vaksinert, mikrochipet og får EU-pass i henhold til mattilsynets regler. Hundene våre bor i fosterhjem hos veterinærstudenter i Budapest før de adopteres bort. Det gjør at vi blir godt kjent med hundene, og ser hvordan de fungerer i ulike situasjoner, sier Holtet. Hun fremhever at sykdomspresset og mengden hunder er helt forskjellig i de to landene.

– Romania og Ungarn er ikke det samme. Hundene vi omplasserer er ikke gatehunder i tradisjonell forstand. De er hunder som har bodd i hjem hvor de ikke har hatt det bra, og blitt til dels svært dårlig behandlet, sier hun.

Hundene adopteres hovedsakelig til land nær Ungarn, men en del hunder har også blitt adoptert til Norge. Prisen for å adoptere en hund til Norge ligger på 4000 kr. Det inkluderer vaksiner, blodprøver, kastrering, EU – pass, microchip, parasittbehandling, reisebur og reise til Norge. Budadogs har plassert 33 hunder til familier i Asker og Bærum, og ytterligere 21 hunder er plassert gjennom FAPF, ifølge Holtet.

Denne artikkelen sto først på trykk i Askeravisen.