(Se alle bildene ved å bla i toppen av artikkelen. Mobilbruker? Se bilde(r) nederst!)
Fra kl. 10–15 kommer skoleelever til motorsenteret. Dette er et alternativ for dem som liker å skru. Daglig leder, Jan Erik Berg-Naglic, synes det er gøy å hjelpe ungdom i Bærum.
– Når man ser hvor glade de blir av å skru og mekke, og ser at de staker ut en retning i livet, betyr det mye, sier han.
De lærer mye her. Både sveising, å avbalansere dekk, klargjøre og skru biler, ATV og trialsykler.
– Har man interesse for motor, og ønsker å søke seg inn på TIP (teknikk og industriell produksjon) på Rud vgs, er det et fortrinn med bakgrunn herfra. Da har man fått et fint grunnlag å bygge på, sier Jan Erik.
MOTIVERENDE
Aleksander Bleikeng (13) fra Rykkinn, Roman Raqib Asghar (13) fra Sandvika og Marcus Bråthen (15) fra Rykkinn har fått på seg kjeledresser og er i full gang med å skru.
– Jeg liker å fikle med og fikse ting, og har skrudd litt på sykkelen min hjemme, sier Aleksander.
Roman har lyst til å bli mekaniker, og ser på motorsenteret som en fin mulighet.
– Det er veldig motiverende å være her, sier Roman.
– I tillegg så er det jo gøy. Jeg hadde en BMX før, og fikset vel mer på den enn jeg kjørte med den, ler Marcus som tror han kommer til å lære mer enn å skru sykler og det er noe han gleder seg til.
LES OGSÅ: Reddet bilen som holdt på å «stå seg i hjæl»
Svend Strand Torgersen tar seg av skoleelevene, og den pedagogiske biten. Han har kontakt med skolen og følger opp elevene. Behim Sehic er verkstedansvarlig og har ansvar for HMS og sikkerhet i verkstedet.
– Det hender vi tar en tur ut, og da har vi besøkt Motorfestivalen på Lillestrøm, Teknisk Museum og forskjellige bilverksteder. Det er godt med et avbrekk i hverdagen, smiler Svend.
Elevene er også med ut og handler, og da er det ikke pizza på menyen.
– Her er det fokus på sunn mat som grønnsaker, frukt og brød med pålegg. Det er en del av hverdagen her. Det er viktig å få i seg riktig næring, påpeker Jan Erik.
Verkstedet har både BMX-sykler og skateboard til utlån. I tillegg har de trialsykler og en ATV.
– Vi har en trialbane der det kjøres med moped og opp til lett motorsykkel. Om elevene har gjort en god jobb i løpet av dagen, så vanker det en tur i trialbanen, forteller Jan Erik.
KVELDSÅPENT
På kveldstid er motorsenteret åpent for Bærums-ungdom opp til 25 år.
– Det yrende liv her på kveldene. Det eneste du trenger er å bli medlem, og det koster 200 kroner for ett helt år. Du kan ta med deg alt fra tråsykkel til båtmotor, moped, bil og ATV, som du kan skru på i verkstedet. Det er alltid to fagutdannede mekanikere til stede. De skal ikke gjøre jobben for deg, men er der for å hjelpe deg når du har spørsmål, sier Jan Erik.
Det er også kafé, biljardbord, bordtennis, internett, TV, sofakrok og bilspill med sittende rattkonsoller.
– Rud Rampeland er alltid åpent, og med fem nye elementer har det blitt veldig populært, Vi tar også turen til Drammen for Downhillkjøring, og har også en ADHD-gruppe som er et tilrettelagt tilbud der det kjøres trail. Dette er et tilbud hvor vi ser stor utvikling. Ro, fokus, koordinasjon, konsentrasjon og fysisk trening er noen elementer i trial som vi ser er bra for dem med ADHD, forklarer Jan Erik.
Ekstra stor pågang venter rett rundt hjørnet. Når det nærmer seg vinter, og alle skal skifte dekk, blir det hektisk.
– Da er det lang kø utenfor, ler den daglige lederen som også røper en hemmelighet for de tre elevene.
– Som avslutning kan det hende vi tar en tur på en gokartbane og koser oss, avslutter han mens gutta smiler fra øre til øre.