Eks-ekstremisten

HOS KAGGE: Lars Akerhaug (31) slapp nylig boken «Norsk Jihad, muslimske ekstremister blant oss» på Kagge forlag.

HOS KAGGE: Lars Akerhaug (31) slapp nylig boken «Norsk Jihad, muslimske ekstremister blant oss» på Kagge forlag.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

For ti år siden var Lars Akerhaug (31) fra Rykkinn RV’s førstekandidat i Akershus. I dag er han konservativ og har skrevet bok om muslimske ekstremister i Norge.

DEL

– Jeg har hatt et ønske om å forstå hva det er som får unge mennesker til å bli radikalisert, begynner Lars Akerhaug (31).

Dersom det stemmer at på seg selv kjenner man andre, har han bedre forutsetninger enn de fleste. Frem til 2007–2008 var Akerhaug en del av den radikale venstresiden gjennom RV og AKP. Han var Palestinaaktivist og aktiv i såkalt «antiimperialistisk arbeid.»

– Som ung var jeg selv inspirert av marxistisk ideologi. Islamisme er ikke helt ulikt. Det er et ideologisk system der islam og Koranen har et svar på absolutt alt, skriver eks-radikaleren i innledningen til boken «Norsk Jihad, Muslimske Ekstremister blant oss» som kom ut i august.

I boken, som handler om hellig krig, har Akerhaug blant annet dybdeintervjuet to anonyme personer som under gitte premisser aksepterer at terrorangrep kan være forsvarlig.

– Jeg forsøker å tegne et kart over hvorfor unge nordmenn blir rekruttert inn i det radikale islamistmiljøet. Dette er mennesker som aksepterer bruk av vold og terror for å endre det norske samfunnet, og som har sluttet seg til Al Qaidas ideologi, sier Akerhaug.

– Hva ønsker du med boken din?

– At folk skal få øynene opp for at folk radikaliseres også her i Norge. Vi må tørre å snakke høyt om det, sier forfatteren.

Han mener at det finnes en berøringsangst overfor disse temaene i Norge, og at man er redde for å fremstå rasistiske overfor en minoritet.

– Jeg mener at det store flertallet av norske muslimer ikke støtter dette synet. Det er i deres egeninteresse å få vekk disse ekstremistene, sier forfatteren.

Mistet venner

Akerhaug er oppvokst på Rykkinn i Bærum. Det har ikke bare vært enkelt.

– Jeg tror at noe av grunnen til at jeg ble så radikal var for å slippe unna Bærum. Jeg trivdes ikke så godt. Jeg fant meg ikke så godt til rette i det ungdomsmiljøet som var på Rykkinn, forteller Akerhaug.

Derfor reiste han inn til Oslo stort sett hver ettermiddag etter skolen. Der fant han meningsfeller og tilhørighet hos grupper på den radikale venstresiden. Den unge, radikale Akerhaug meldte seg inn i RV. Han var aktiv i Palestinakomiteen og var med på å danne Komiteen for et Fritt Irak. Akerhaug kom inn i ledelsen i RV, og ble kommunestyrerepresentant for partiet i Bærum.

– Jeg bodde faktisk delvis i Oslo da jeg satt i kommunestyret i Bærum. Det kan du skrive, sier den tidligere RV-politikeren.

– Hvordan definerer du deg selv politisk i dag?

– Nei, jeg er konservativ ...

– Har du tatt et oppgjør?

– Oppgjør og oppgjør, jeg har forsøkt å forklare, så godt det lar seg gjøre, hvorfor jeg har skiftet syn. Jeg har fått en fullstendig re-orientering, det har jeg, sier forfatteren.

På det liberalkonservative nettstedet Minerva, som Akerhaug nå jobber for, publiserte forfatteren i sommer det som fremstår som en forklaring på den politiske endringen. Han beskriver det som en gradvis prosess.

– Kanskje var jeg for langt ute på venstresiden. For ekstrem. Å beskrive hva det var som gjorde at jeg endret syn er likevel vanskelig, skriver Akerhaug på Minerva.

– Du sier at du var ekstrem. Er du mer nyansert i dag?

– Jeg er i hvert fall mindre skråsikker!

Angrer

Akerhaug forteller at reaksjonene på den politiske reisen hans til dels har vært ganske ubehagelige.

– De gamle vennene mine fra venstresiden har sluttet å ta kontakt. Jeg har mistet mange venner, forteller han.

Akerhaug penser tilbake på fortiden i kommunestyret i Bærum.

– Det er en del ting jeg sa og gjorde som var uklokt på den tiden. Det er uheldig, og jeg angrer på det. Samtidig var det nok ikke så farlig. Jeg tror det bare er ett forslag jeg fikk flertall for i tiden min i kommunestyret i Bærum, sier den tidligere RV-politikeren og smiler.

– Jeg hadde sikkert stemt mot i dag.

– Hva syns du om Bærum i dag?

Forfatteren klør seg i skjegget, tenker seg om.

– Tja, godt spørsmål. Hva syns jeg om Bærum i dag? Det er mye bra med Bærum ... begynner han.

– Det er en bra kommune å bo i, og man har et godt offentlig tilbud. Men det er ikke et sted der man som rotløs ungdom finner seg til rette.

I innledningen til boken sin, skriver Akerhaug at «Flere av lederne i det radikale miljøet har vokst opp i mitt gamle nabolag i Vestre Bærum. Nabolagene på Dønski og Rykkinn, der jeg tilbragte barne- og ungdomsårene, har også fostret personer som dyrker islam som voldsideologi.»

– Jeg ble overrasket over at de samme menneskene som jeg har gått på skole med ute i Bærum, anser Norge for å være i krig med islam. Det finnes flere enn fem personer i Bærum som tilhører et radikalt islamistmiljø, det vil si at de støtter Al Qaidas syn. Det bør kommunen være oppmerksom på, oppfordrer han.

Artikkeltags