Skip to main content
Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord

Elisabeth Braathu Ibsen til minne

Elisabeth ble født 16.02.1944 i Lommedalen, sovnet stille inn på Gullhaug pleiehjem 19.11.2021 og ble bisatt i Haslum 30.11.2021. Hun vokste opp i Vensåsveien med foreldrene Eva og Einar Braathu og sin fem år eldre bror Einar, og var aktivt med i håndball- og skigruppa i Lommedalen Idrettslag og i Lommedalen pikekor. 

Etter examen artium på engelsklinjen ved Valler i 1962, dro hun til Ørsnes i Lofoten som lærervikar i aldersblandede klasser. Alvorlig revmatisk sykdom gjorde at hun livet ut var avhengig av medisinering mot leddgikt, og gjennomgikk flere krevende operasjoner. Ikke desto mindre, eller som hun selv sa; Nettopp derfor gjorde hun seg avhengig av tøff fysisk trening, gikk lange skiturer og ble en mester i turorientering. 

Hun representerte Lommedalen Idrettslag og bedriftsidrettslaget v/UiO, konkurrerte og vant over andre, men ikke minst over seg selv, og ble kretsmester i aldersbestemte klasser til lenge

etter at hun var blitt bestemor. 

I juleferien ‘66 traff Elisabeth igjen Tom Ibsen, som hun et par år tidligere var blitt kjent med på revmatismesykehuset. Også Tom var bæring, fra Jar, og da medisinstudent ved UiB. Det var grunnen til at Elisabeth – etter å ha tatt fransk og engelsk mellomfag på Blindern, vært skuespiller i flere av studentteatergruppene og vært aktiv studentpolitiker, giftet seg med Tom i ’67 og flyttet til Bergen. 

De fikk barna Helle og Jørgen parallelt med at Elisabeth tok teatervitenskap grunnfag og hovedfag i engelsk ved UiB. Tom gjorde sin turnusplikt ved sykehus over hele landet, Elisabeth vikarierte ved vgs. fra Narvik i nord til Larvik i sør. I Toms siste halvår ved Haukeland, tok Lisbeth PPU, før de flyttet tilbake til Bærum og etablerte seg i Lommedalen.

Elisabeth fikk stilling ved Eikeli vgs., der hun introduserte innovative dramametoder og prosessorientert skriving, bl. a i samarbeid med klassens mattelærer Svein Lie i «1c-prosjektet», der valgfaget drama fungerte som planleggings- og visningsarena for tverrfaglige prosjekter. I 1982/83 kom hun til Pedagogisk Seminar i Oslo (PSO), der hun sammen med kolleger utviklet feltet fremmedspråks-, kunstfags- og norskdidaktikk som bidro til å gjøre lektorutdanningen mer praksisnær. 

I en ekspansiv periode i UiOs utvikling av et radikalt nytt lektorprogram ble hun valgt til bestyrer (1999-2001). 

Som instituttleder i en kaotisk tid, var pragmatiske Elisabeth utpreget samarbeidsorientert. Også internasjonalt markerte hun seg som prosjektleder for den norske delen av den felles europeiske undersøkelsen om fremmedspråkopplæringen i grunnskolen. Vi vil aldri glemme kunnskapsrike Elisabeths unike stå-på- og omsorgsevne, hennes uoppslitelige humør, vakre smil og glade latter! 

Våre tanker går til hennes livsledsager og elskede støttespiller gjennom tykt og tynt, Tom – og til deres barn og barnebarn.

På vegne av tidligere kolleger og venner ved

Institutt for lærerutdanning og skoleforskning (ILS), Universitetet i Oslo

Tove Ilsaas

Minneord må inneholde fullt navn på avdøde, samt fødsels- og dødsdato. Legg gjerne ved et bilde.
Send inn minneord
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.