Skip to main content

Bjørn Helge Hansen til minne

Bjørn Helge Hansen.

Bjørn Helge Hansen.

Foto: Budstikka arkiv

«Er ‘e så nøye, ‘a?» kunne vår kjære kunstpedagog si når han sto foran et av våre uferdige malerier og vi spent ventet på veiledning. Men jo, nøye var han. Alle de formalestetiske prinsipper ble vurdert: linjer, flater, struktur, komposisjon, form og maleriets iboende egenskaper. For oss i Bærum malerklubb skapte Bjørn Helge et unikt kunstnerisk fellesskap. Han hadde en særskilt evne til å nå frem til hver av oss, og gjorde oss nesten til bedre utøvere enn det vi egentlig er.

Bjørn Helge vokste opp i barnehjem og fosterhjem og hadde ikke den enkleste starten på livet. Han fikk en variert utdannelse på folkehøyskole, Bergen kunsthåndverksskole og på Kunst- og håndverksskolen i Oslo. Han hadde flere studiereiser til Paris og gjennomførte Pedagogisk seminar. 

Det var nemlig først og fremst pedagog han ønsket å være, og han underviste i mange år på Emma Hjorth, ved Statens Kunstakademi og som lærer i tegning, form og farge i skolen både i Oslo og Bærum. Samtidig hadde han male- og tegnekurs i regi av Bærum Malerklubb, var privat mentor for mange andre kunstnere og arrangerte kurs både i Norge, Italia og Frankrike.

Ved siden av å være pedagog var han også selv en betydelig kunstner. Han uttrykte seg både gjennom humoristiske tegninger, varsomme akvareller og kraftfulle malerier. Bjørn Helge var også en begavet lyriker. Han hadde flere utstillinger, fikk bilder kjøpt inn av Statens Kunstakademi og av Bærum kommune og solgte også en del bilder privat. Men han var lite opptatt av å selge. Det som betød mest for ham, var å hjelpe andre til å uttrykke seg kunstnerisk.

Hans kurs for denne høsten var som vanlig fulltegnet, selv om han var åpen om at han hadde kreft. Dessverre døde han 27.6.2021, 74 år gammel. Våre tanker går til Merete og hans to voksne barn.

Else Marie Smestad Wisløff

Liv Erika Clark

Louise Erika Clark

Birgit Eika

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.