Røkke kan ryke og reise, freste Kirsti Bergstø. Hun var knapt valgt til SV-leder sist helg før hun angrep Røkke for ran av kysten og etterlot liten tvil om at han bare måtte forbli i Sveits.

Det har fått Askers ordfører Lene Conradi (H) til å frese tilbake. Ufint og respektløst. Et lavmål knapt verdt å kommentere, smalt det fra Conradi mot den nyvalgte SV-lederen.

Conradi har gode grunner til å ønske seg Kjell Inge Røkke tilbake til Konglungen fra hans skatteeksil i Sveits. 60 millioner grunner faktisk – og da snakker vi kroner.

Tirsdag skal Askers politikere behandle et revidert forslag til budsjett. Et godt stykke ned i sakspapirene står det et avsnitt som heter Utflyttere fra Asker med store formuer. Skatteetaten har beregnet hvor mye det betyr for Asker kommune at kjente utflyttere har tatt med seg formuen ut av landet.

Anslagene er riktignok usikre, men Skatteetaten har kommet frem til at dette beløpet er på 60 millioner kroner. Årlig.

For de som har studert ligningstallene i Asker, kreves det liten fantasi for å tenke ut hvilken enkeltpersons flyttemelding som betyr mest

Det kreves liten fantasi for å tenke ut hvilken enkeltpersons flyttemelding som betyr mest.

I 2021 betalte Kjell Inge Røkke 181 millioner kroner i skatt. Den neste på listen over Askers største skattytere, Joakim Varner, betalte til sammenligning 46,3 millioner.

Utflytterne utgjør altså anslagsvis 60 millioner i tapte skatteinntekter. På toppen av dette taper kommunen 50 millioner fra neste år på en omlegging av skattesystemet, det vil si at skattesterke Asker må gi fra seg noen av sine inntekter til andre kommuner.

110 millioner kroner i tapte skatteinntekter hvert år vil selvsagt merkes. Bakteppet for møtet tirsdag er behovet for ytterligere omstilling og effektivisering enn det som har vært beskrevet til nå.

Her snakkes det både om å få ned kostnadene til brukerstyrt personlig assistanse (BPA), utsette opptrappingsplan for lærlinger, gjøre det dyrere å bruke svømmehallene og skyve på investeringer. For å nevne noe.

Når Askers ordfører sier til Nettavisen at hun vil ha et skattesystem som får flere til å flytte hjem enn ut, må det utsagnet leses også i denne konteksten.

Samtidig fremtvinger dette inntektstapet neppe et ønske hos Conradi om å gå i kompaniskap med SV om eiendomsskatt, den som i praksis betyr en skattlegging av dem som fortsatt bor her.

Da er det bedre for Conradi å jobbe for at Røkke velger å reise. På returbillett hjem til Asker, så fort at det ryker etter.

Om Dag Otter Johansen

Dag Otter Johansen er politisk redaktør i Budstikka. Han er bosatt på Drengsrud i Asker og har vært ansatt i Budstikka siden 1996.

Politisk redaktør har ansvaret for meningsinnholdet i Budstikka, både mediehusets egenproduserte lederartikler og kommentarer, samt eksterne bidrag.

Du kan lese flere kommentarer her.