SOMMERSMAK

SOMMERSMAK: Nyplukkede bringebær med krem av nýrost. (Alle foto: Carl Martin Nordby)

Kjøp bilde

Deilig sommerdessert med søtt og syrlig

Med søte bringebær og syrlig Nýr får du en frisk smak av sommer.

URTESUKKER

URTESUKKER: I morteren støtes blader av sitronverbena sammen med sukker.

Kjøp bilde
NÝR

NÝR: Med en nye kokkefavoritten Nýr lager du en luftig ostekrem.

Kjøp bilde
SPUMAFLASKE

SPUMAFLASKE: Ostemassen kan helles over i en spumaflaske, som gjør kremen ekstra luftig.

Kjøp bilde
EKSPERT

EKSPERT: Øyvind Hjelle er matfaglig konsulent ved Kulinarisk Akademi. Han har vært kokk i 22 år, og har utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere ». (Foto: Carl Martin Nordby)

Kjøp bilde

Det hender, men det er ikke så ofte, at det dukker opp gode, levedyktige produkter fra småskalaprodusenter i Norge.

Facebook-knapp kommer her

Finalist

Nýr – en ost – er et slikt produkt som mange kokker har trykket til sitt bryst de siste årene. Nýr er blant annet viet en helt egen rett, i kombinasjon med rødbeter, på tostjernersrestauranten Maemo i Oslo. Osten har også vært finalist i den nasjonale konkurransen «Det Norske Måltid» der velrenommerte kokker sitter i juryen.

Nyr er en kritthvit, smidig, syrlig, proteinrik ferskost laget på helmelk. Produktet er i sin helhet laget av ildsjeler på Grøndalen Gård på Auli, og der fokuserer de like mye på dyrevelferd og økologisk drift som på smaken.

I og med at dette er naturlig syrnet melk, er det en god andel syre og friskhet i osten, noe som gjør den svært anvendelig i for eksempel desserter.

UKENS VIN: Søt nytelse

Kombinerer bra

I dag har jeg brukt en såkalt spumaflaske for å lage nyrkremen på toppen av de deilige, søte bringebærene. Denne spumaflasken trengs strengt tatt ikke for å få den gode smaken, men er et must for å få luftig konsistens. Smaken på kremen kan best beskrives som en syrlig, lett og frisk mousse. Ingen dårlig kombinasjon med nyplukkede, norske bringebær.

Hagens mest gøyale plante er i år som i fjor en sitronverbena. Den kjøper jeg som urtepotte i mai og planter ut i urtebedet der den klarer seg helt fint på egen hånd. Denne herlige urtens blader smaker like godt som sitronskall lukter. Jeg bruker ofte sitronverbena i frukt- og bærdesserter. Sitronverbena må ikke forveksles med sitronmelisse som smaker mer myggspray enn sitron.

Slik gjør du det

Nýrkremen kan lages enten med eller uten spumaflaske.

Uten spumaflaske: Kok opp 1 dl fløte med sukkeret, den splittede vaniljestangen og den bløtlagte gelatinen. Trekk kjelen til side og rør inn nyrosten. Sil massen over i en bolle og vend inn 2 dl pisket fløte. Sett bollen i kjøleskap og server med en gang den begynner å stivne til. Det tar ca. 25 minutter. Dryss over det lysegrønne, syrlige sukkeret med verbenasmak.

Med spumaflaske: Kok opp 2 dl fløte, sukkeret, den bløtlagte gelatinen og den splittede vaniljestangen. Rør inn nyrosten og sil massen over i en spumaflaske. Ikke ha flasken mer en halvfull. Fyll den med to patroner og rist den godt. Sett den opp ned i kjøleskapet. Rist på den hvert tiende minutt til den er kald. Sprøyt kremen ut over bringebærene rett før servering. Dryss over det lysegrønne, syrlige sukkeret med verbenasmak.

Bringebærene: Fordeles i bunnen av fire skåler.

Sitronsukkeret: Knus bladene i sukkeret til sukkeret tar opp den friske sitronsmaken fra bladene.

Oppskrift

Ingredienser (4 porsjoner)

  • 500 g bringebær

– --

Oppskriftsmengder til spumaflaske:

  • 2 dl fløte
  • 350 g Nýr
  • 175 g sukker
  • 2 pl gelatin
  • ½ vaniljestang

– --

Oppskriftsmengder uten spumaflaske:

  • 3 dl fløte
  • 350 g Nýr
  • 225 g sukker
  • 3 pl gelatin
  • ½ vaniljestang

– --

Til friskt sitrondryss:

  • 50 g sukker
  • 15 blader sitronverbena
 

Annonse

Kommentarer på Budstikka.no

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på Budstikka.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

Bli tilhenger av Budstikka på Facebook: