SOMMERSMAK

SOMMERSMAK: Nyplukkede bringebær med krem av nýrost. (Alle foto: Carl Martin Nordby)

Kjøp bilde

Deilig sommerdessert med søtt og syrlig

Med søte bringebær og syrlig Nýr får du en frisk smak av sommer.

URTESUKKER

URTESUKKER: I morteren støtes blader av sitronverbena sammen med sukker.

Kjøp bilde
NÝR

NÝR: Med en nye kokkefavoritten Nýr lager du en luftig ostekrem.

Kjøp bilde
SPUMAFLASKE

SPUMAFLASKE: Ostemassen kan helles over i en spumaflaske, som gjør kremen ekstra luftig.

Kjøp bilde
EKSPERT

EKSPERT: Øyvind Hjelle er matfaglig konsulent ved Kulinarisk Akademi. Han har vært kokk i 22 år, og har utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere ». (Foto: Carl Martin Nordby)

Kjøp bilde

Det hender, men det er ikke så ofte, at det dukker opp gode, levedyktige produkter fra småskalaprodusenter i Norge.

Facebook-knapp kommer her

Finalist

Nýr – en ost – er et slikt produkt som mange kokker har trykket til sitt bryst de siste årene. Nýr er blant annet viet en helt egen rett, i kombinasjon med rødbeter, på tostjernersrestauranten Maemo i Oslo. Osten har også vært finalist i den nasjonale konkurransen «Det Norske Måltid» der velrenommerte kokker sitter i juryen.

Nyr er en kritthvit, smidig, syrlig, proteinrik ferskost laget på helmelk. Produktet er i sin helhet laget av ildsjeler på Grøndalen Gård på Auli, og der fokuserer de like mye på dyrevelferd og økologisk drift som på smaken.

I og med at dette er naturlig syrnet melk, er det en god andel syre og friskhet i osten, noe som gjør den svært anvendelig i for eksempel desserter.

UKENS VIN: Søt nytelse

Kombinerer bra

I dag har jeg brukt en såkalt spumaflaske for å lage nyrkremen på toppen av de deilige, søte bringebærene. Denne spumaflasken trengs strengt tatt ikke for å få den gode smaken, men er et must for å få luftig konsistens. Smaken på kremen kan best beskrives som en syrlig, lett og frisk mousse. Ingen dårlig kombinasjon med nyplukkede, norske bringebær.

Hagens mest gøyale plante er i år som i fjor en sitronverbena. Den kjøper jeg som urtepotte i mai og planter ut i urtebedet der den klarer seg helt fint på egen hånd. Denne herlige urtens blader smaker like godt som sitronskall lukter. Jeg bruker ofte sitronverbena i frukt- og bærdesserter. Sitronverbena må ikke forveksles med sitronmelisse som smaker mer myggspray enn sitron.

Slik gjør du det

Nýrkremen kan lages enten med eller uten spumaflaske.

Uten spumaflaske: Kok opp 1 dl fløte med sukkeret, den splittede vaniljestangen og den bløtlagte gelatinen. Trekk kjelen til side og rør inn nyrosten. Sil massen over i en bolle og vend inn 2 dl pisket fløte. Sett bollen i kjøleskap og server med en gang den begynner å stivne til. Det tar ca. 25 minutter. Dryss over det lysegrønne, syrlige sukkeret med verbenasmak.

Med spumaflaske: Kok opp 2 dl fløte, sukkeret, den bløtlagte gelatinen og den splittede vaniljestangen. Rør inn nyrosten og sil massen over i en spumaflaske. Ikke ha flasken mer en halvfull. Fyll den med to patroner og rist den godt. Sett den opp ned i kjøleskapet. Rist på den hvert tiende minutt til den er kald. Sprøyt kremen ut over bringebærene rett før servering. Dryss over det lysegrønne, syrlige sukkeret med verbenasmak.

Bringebærene: Fordeles i bunnen av fire skåler.

Sitronsukkeret: Knus bladene i sukkeret til sukkeret tar opp den friske sitronsmaken fra bladene.

Oppskrift

Ingredienser (4 porsjoner)

  • 500 g bringebær

– --

Oppskriftsmengder til spumaflaske:

  • 2 dl fløte
  • 350 g Nýr
  • 175 g sukker
  • 2 pl gelatin
  • ½ vaniljestang

– --

Oppskriftsmengder uten spumaflaske:

  • 3 dl fløte
  • 350 g Nýr
  • 225 g sukker
  • 3 pl gelatin
  • ½ vaniljestang

– --

Til friskt sitrondryss:

  • 50 g sukker
  • 15 blader sitronverbena
 

Annonse

Bli tilhenger av Budstikka på Facebook: