PLUKKER OG PLUKKER: Sindre Heggøy fra Vettre kommer garantert ikke i mål denne sommeren. FOTO: KARL BRAANAAS

Kjøp bilde

Sommerjobb: Luke vekk svarteliste-planter

Kanadagullris og russekål er ikke velkommen vegetasjon på Storøya. Sommerjobben til Sindre Heggøy fra Vettre er å fjerne plantene.

Jobb lokalt (26)

Plantelivet på Fornebu inneholder en artsrikdom som trolig er uten sidestykke i Norge. Her er siden begynnelsen av 1990-tallet registrert et meget stort antall arter av planter.

Flere av dem befinner seg på naturvernmyndighetenes rødliste. Det vil si planter som er sjeldne eller utrydningstruet.

Facebook-knapp kommer her

Men det eksisterer også en svarteliste. Den inneholder navn på arter som kan true det biologiske mangfoldet. Disse sterke artene vil bli dominerende i sin klimasone, og stedegne arter risikerer å bli utkonkurrert.

LES OGSÅ: Fugleliv klippes vekk

Før de setter frø

Tirsdag var Heggøy på jakt etter kanadagullris i den frodige vegetasjonen ved Storøyodden. De tre foregående ukene var det russekål han lette etter. Han trenger ikke gå langt for å finne kanadagullris.

– Det gjelder å ta dem før de setter frø. Men de bør ha vokst slikt at de har tappet mest mulig energi fra roten, forklarer han.

Heggøy er student ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås.

Årets dugnad er neppe tilstrekkelig til å få bukt med kanadagullrisen på Fornebu. Heggøy er blitt fortalt at de må luke i ti år før de når ønsket resultat.

 

På forsiden nå

Bli tilhenger av Budstikka på Facebook: