VARLSER: Den lille GPS-senderen i frontruta uler hvis sjåføren ligger over fartsgrensen i det fotoboksen nærmer seg. FOTO: SOKO AS

Kjøp bilde

Slik lurer de seg unna fotoboksene

Bærumsgründer håver inn, mens trafikkbøtene blir færre.

Jobb lokalt (33)

POPULÆRT: Torshov bilrekvisita opplever en jevn økning i salget av fotoboksvarslere, forteller daglig leder Ronald Larsen. FOTO: KNUT BJERKE

Kjøp bilde

GRÜNDERNE: – Mitt inntrykk er at mange går til innkjøp av en varsler etter å ha fått en eller flere sure bøter, sier styreleder Jostein Ludvigsen (t.h) i eierselskapet Soko AS. Her flankert av medgründer Stefan Jacobsen, fra Bærums Verk. FOTO: SOKO AS

Kjøp bilde

HELT GREIT: Direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk synes det er uproblematisk at norske bilister bruker fotoboksvarsler. FOTO: TRYGG TRAFIKK

Kjøp bilde

Salget av fotoboksvarslere har eksplodert de senere årene.

Facebook-knapp kommer her

– I fjor solgte vi mellom 75–100 fotoboksvarslere, og vi ligger an til å selge enda flere i år, sier daglig leder Ronald Larsen ved Torshov Bilrekvisita på Holmen senter.

Cruise Control, som er den mest solgte fotoboksvarsleren på det norske markedet, varsler ved hjelp av lyd og lys, i det sjåføren er 500 meter fra fotoboksen. Ligger du over fartsgrensen, utløses det en ulende alarm.

LES OGSÅ: Disse fotoboksene skal prioriteres fremover
 

– Gir nedgang i antall bøter

Mandag fortalte budstikka.no at antall personer som er knepet i fotoboksene nærmest er halvert i årets første halvår, i forhold til samme periode i fjor.

Selskapet bak Cruise Control, som er tror det er en klar sammenheng mellom produktet og nedgangen i antall bøter.

– Vi har solgt flere titall tusen varslere de senere årene. Vi samarbeider med en rekke forhandlere i Asker og Bærum, som opplever stor interesse for utstyret, sier styreleder Jostein Ludvigsen i Soko AS, som har utviklet produktet.

Ludvigsen etablerte selskapet i 2005, sammen med sin tidligere studiekamerat Stefan Sandberg Jacobsen fra Bærums Verk.

LES OGSÅ: Påpekte feil veimerking - fikk likevel fartsbot
 

– Hundre prosent lovlig

Varsleren er hundre prosent lovlig å kjøpe, selge og bruke, forsikrer Ludvigsen.

– Det bør tale for seg selv at vi nylig inngikk en avtale med statseide Statoil, som skal føre produktet i et hundretall bensinstasjoner, sier han.

Gründeren vil ikke være med på at varsleren fører til mer råkjøring på veiene.

– Våre erfaringer tilsier ikke at folk kjøper dette utstyret for å kunne råkjøre. Kundegruppen vår er ikke ungdom, men godt voksne, ansvarlige mennesker som ferdes mye på veien, sier han.

– Det uttalte målet med fotoboksene er å få ned hastigheten på veiene. Det bør være likegyldig hvorvidt bilisten senker farten fordi han har sett et skilt eller hørt en lyd, legger han til.
 

Vegdirektoratet: – Bør være unødvendig

Holder du fartsgrensen, trenger du ingen fotoboksvarsler, mener Vegdirektoratet.

– Vi synes ikke fotoboksvarslerne er noe særlig, sier pressevakt Kjell Bjørn Vinje i Vegdirektoratet.

– Hensikten med fotoboksene er ikke å generere kroner og øre, men å hjelpe bilistene til å holde farten nede. Således er ikke disse varslerne i direkte konflikt med det overordnede målet, sier Vinje.

– Du trenger ikke en varsler hvis du holder fartsgrensen. Det er heller ikke som om lokaliseringen av fotoboksene våre er noen hemmelighet. Jeg tror de fleste har bedre ting å bruke pengene sine på, legger han til.
 

Trygg Trafikk: – Helt greit

Direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk har derimot ingenting imot at bilister bruker varslingsutstyret.

– I beste fall kan en varsler føre til at sjåføren blir mer oppmerksom på sin egen hastighet. Erfaringsvis vil de som ønsker å lure systemet, gjøre det til de blir tatt av politiet uansett. De fleste kjører pent og ordentlig, og er opptatt av å ikke være en fare for seg selv eller andre, sier Sandberg.
 

Høysesong for ulykker om sommeren

Kjell Bjørn Vinje i Vegdirektoratet benytter anledningen til å minne om at sommeren er høysesong for dødsulykker på norske veier.

– Cirka en tredjedel av dødsulykkene skjer i løpet av de tre sommermånedene vi er inne i nå. Flertallet av dødsfallene kommer som følge av utforkjøring i for høy fart, sier han.

Les flere nyheter.

 

Kommentarer på Budstikka.no

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på Budstikka.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

På forsiden nå

Bli tilhenger av Budstikka på Facebook: