Skal dundre avgårde i en 55 tonns stridsvogn

Han har så vidt rukket å bli myndig, han har ikke lappen, men om noen få uker dundrer han av gårde i hærens største muskelmaskin, en Leopard 2-stridsvogn.

Jobb lokalt (39)

HENRIK DYBERG

HENRIK DYBERG: Gleder seg til å kjøre forsvarets største kjøretøy (FOTO: OLE SVERRE HAUGLI)

Kjøp bilde
LEOPARD 2

LEOPARD 2: 2A4 avfyrer 120mm granaT (FOTO: FORSVARET)

Kjøp bilde

Leopard 2A4 og Panserbataljonen

Leopard 2A4:

  • Vekt: 55 tonn
  • Hastighet: 72 km/t
  • Mannskap: 4 stk (3 vernepliktige, 1 befal)
  • Våpen: 120 mm kanon, 2 X 7,62 maskingevær (FN-Mag)

Panserbataljonen:

  • Base: Setermoen i indre Troms
  • En av kampavdelingene i Hæren.
  • Avdelingen er satt opp på tyngre pansrete kjøretøy, og løser kampoppdrag i rammen av Brigade Nord. Denne avdelingen benytter seg av flere typer kjøretøy, men er mest kjent for Leopard 2A4 og CV90 . Avdelingen utdanner også personell for deltagelse i internasjonale operasjoner.

Henrik Dyberg fra Nesøya er en av mange unge menn og kvinner som i disse dager gjennomfører grunnleggende militær opplæring på rekruttskolen.

Dragon Dyberg skal tilbringe det neste året i Troms, hvor han skal tjenestegjøre i stridsvogneskadron 2 i panserbataljonen på Setermoen.

– Det er spennende og noe helt nytt, forteller Dyberg på telefon fra Nord-Norge.

– Vi rydder, tørker støv, bretter klær, og om kvelden er det alltid noe å gjøre. Man får ikke tid til å chille, sier Henrik.

Facebook-knapp kommer her

Strenge, men rettferdige

Den unge soldaten forteller videre at han tidligere i sommer forsøkte seg på fallskjermjeger opptak, men måtte gi seg på grunn av en medisinsk test som ikke ble bestått. Nå ser han frem til å jobbe på en stridsvogn av typen Leopard 2 det neste året.

– Man skiller seg jo litt ut, mange kan bli fotsoldater, men ikke alle får muligheten til å dundre gjennom skogen i en 55 tonns stor tanks. Jeg satser på å bli skytter siden jeg ikke har lappen, sier Henrik Dyberg.

Dyberg forteller at befalet forventer mer enn han hadde trodd på forhånd, og at det er mye å sette seg inn i.

– Noen er jo strengere enn andre, spesielt når det gjelder rom-orden, sier Dyberg. Men, ingen er slemme eller prøver å skille deg ut eller noe sånt. Og de har åpnet seg litt den siste uken og blitt hyggeligere, fortsetter han.

Liker action

Vernepliktige mannskaper gis utdanning innefor stridsvogn, mekanisert krigføring, oppklaring og støttefunksjoner innad i bataljonen, avhengig hvilken eskadron man tilhører. Tjenesten er svært krevende både fysisk og psykisk.

Førstegangstjenesten i Panserbataljonen er den mest populære i Hæren. Enkelte står i kø over flere år for å avtjene førstegangstjenesten sin her.

– Mange av oss her er glad i action. Vi liker å trene sammen, ta en tur i hinderløypa på ettermiddagene. Vi bor tett, og hjelper hverandre med alt fra vask til uniformssjekk, så det er veldig sosialt og hyggelig her, sier den unge soldaten.

Les flere nyheter her

 

Kommentarer på Budstikka.no

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på Budstikka.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

På forsiden nå

Bli tilhenger av Budstikka på Facebook: