VARDEBYGGER: Jan Wanggaard ønsker å gi befolkningen i Cambridge Bay en kunstinstallasjon i form av en varde ved stranden der polarskuta «Maud» nå ligger. FOTO: KNUT BJERKE

Minnesvarde over polarskuta "Maud"

Denne sommeren planlegges det å bygge en egen minnesvarde over polarskuta «Maud». Det forteller prosjektleder Jan Wanggaard fra Asker.
Tom Magne Armann
Publisert 29.07.2012 kl. 16:00 Oppdatert 29.07.2012 kl. 16:05

Tips en venn på e-post:


"Maud"

  • Polarskipet «Maud» ligger havarert i Cambridge Bay nord i Canada etter at Roald Amundsen i 1924 mislyktes i å drive gjennom isen fra de Nysibirske øyer til nord for Spitsbergen.
  • «Maud» ble bygget av Christian Jensen i Vollen i 1916–17 og var spesialkonstruert for ekspedisjoner i polarisen.
  • «Maud» veide 392 tonn og var 120 fot lang og 40 fot bred. Maudbukta i Asker er oppkalt etter Roald Amundsens polarskute.
  • Tandberg Eiendom lanserte i 2011 en plan om å hente «Maud» tilbake til Vollen. De har kalt prosjektet «Maud hjem til Vollen».
  • Redningsprosjektet skal sikre Maud en endelig havn og etablere et Maud-museum i Vollen.
  • Tandberg Eiendom fikk endelig eksporttillatelse for «Maud» fra canadiske myndigheter 16. mars i år.

Neste uke drar han tilbake til Cambridge Bay sammen med et firemannsteam for å planlegge, dokumentere og etablere et samarbeid med lokalbefolkningen på stedet før neste års heving av polarskuta «Maud».

GRAFIKK: SE HISTORIEN OM MAUD

På vandringen langs strendene der «Maud» ligger har kunstneren Wanggaard sparket til mang en stein, som han også har gjort mange andre steder der han har ferdes.

– De er helt ideelle til å bruke til å bygge en varde, sier Wanggaard, slik at det kommer et minnesmerke på stedet der «Maud lå. Slik får også kunstneren i ham brukt seg.

TEMA-SIDE: Maud hentes hjem til Vollen

LES OGSÅ: Conradi sendte "Maud"-brev til canadiske myndigheter

Etablerer firma

Han har også bestemt at prosjektet skal gå inn et samarbeid i etablering av et slepebåtfirma, der bergingen av Maud blir selskapet første oppdrag. Med seg i teamet som nå bygges opp før neste års berging har han også hentet inn Terje Mørkved, som han har kjent helt siden han kjøpte sitt «andre» hjem i Lofoten

– Han har jeg kjent i over 20 år, og har drevet båtverksted og slipp like ved der jeg holder til. Det han ikke vet om motorer og båter er ikke stort. Han har en unik kompetanse, understreker ekspedisjonsleder Jan Wanggaard. Les mer om årets ekspedisjon til Cambridge Bay i Budstikka papir mandagsutgave.

Les i mandagens papirutgave av Budstikka.

LES OGSÅ: Klager på Maud-lekter

Les flere nyheter.

Les mer om:  Nyheter  Nyheter 

På forsiden nå