MIDTPUNKT: – Om to år lager vi et nytt prosjekt. Så får vi ser hvilke temaer det blir, sa rektor Svein Dyrhaug da han lanserte kokeboken «Jeg vil bygge mitt land» på Eiksmarka skole. ALLE FOTO: FREDDY NILSEN

Kjøp bilde

Laget egen kokebok

På Eiksmarka skole er magen veien til toleranse og respekt. Nå har elevene laget egen kokebok.

Jobb lokalt (33)

På skolen har de laget et prosjekt kalt "Jeg vil bygge mitt land", et sitat hentet fra Bjørnson og satt inn i en moderne kontekst. Gjennom kokeboken ved samme navn og egen cd-utgivelse har de brukt sang, musikk og matlaging for å fokusere på mangfold, gjensidig toleranse og respekt.
– Dagens unge er fremtidens nasjonsbyggere, og skolen bidrar med ballast for å løse oppgaven, forteller lærer i mat og helse på Eiksmarka, Helen Holdhus.

Smakfull variasjon

Holdhus har sørget for at de 16 forskjellige kulturene som er representert på Eiksmarka skole har samlet nasjonaloppskriftene i egen kokebok. Boken ble presentert ved et arrangement før helgen, med smaksprøver og til musikk fra egen cd.

Cd-innspillingen er et samarbeid mellom Eiksmarka skole, Rikskonsertene og nettstedet musikkpedagogikk.
– Dette er et lokalt arrangement som senere suppleres av en lansering av Rikskonsertene søndag 7. november under "Barnas Verdensmusikkdager" i Oslo, opplyser kontaktperson Eldar Skjørten.


I prosjektet har de hentet både sanger og matoppskrifter fra noen av de mange kulturer som har fått fotfeste i Norge. For noen år siden ble for eksempel dongeribukser, spaghetti, taco og hvitløk sett på som noe eksotisk og fremmed. Nå er dette en naturlig del av hverdagen. På samme måte er målet at sangene på cd-en og oppskriftene i kokeboken kan bidra til kjennskap til vårt flerkulturelle mangfold i dag.

 

Kommentarer på Budstikka.no

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på Budstikka.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

På forsiden nå

Bli tilhenger av Budstikka på Facebook: