TREKKER I TRÅDENE: Espen Tandbeg (fra venstre), Jan Wanggaard og Gudbrand Tandberg er pådriverne for å få "Maud" hjem til Vollen. FOTO: KARL BRAANAAS

Henter polarskuta «Maud» hjem til Vollen

Tandberg Eiendom er villige til å bruke mellom 20 og 30 millioner kroner for å hente polarskuta «Maud» hjem til Vollen, og gi den sikker og endelig havn.
Tom Magne Armann og Jørgen Dahl Kristensen
Publisert 13.04.2011 kl. 11:00 Oppdatert 24.08.2011 kl. 14:16

Tips en venn på e-post:


Roald Amundsen og Maud

Roald Amundsen ble født 16. juli 1872 i Sarpsborg.

Han studerte både medisin, som han avbrøt, og utdannet seg som jordmagnetiker blant annet i Oslo og Hamburg.

Dro så på selfangst.

Amundsen kjøpte Gjøa i 1901, og var den første som seilte gjennom Nordvestpassasjen.

Lånte «Fram» av Nansen for å dra til nordpolhavet, men lurte alle og dro til Sydpolen, som de nådde 14. desember 1911, i stedet.

Bestilte «Maud» av Christian Jensen som var båtbygger i Vollen. Den nye polarskuta ble bygget der i 1916–1917.

Da Roald Amundsen døpte «Maud» gjorde han det ikke med en champagneflaske, men brukte istedet en isklump.

Skipsdata om «Maud»:

392 tonn

120 fot lang

40 fot bred

Rundt 14 fot dyp

Bolindermotor, 240 hk, som gjorde at Maud kunne holde 7- 8 knop.

Seilflate 600 kvm.

Bunkerkapasitet 120 tonn olje

Mannskap: Rundt 10 personer.

Kilde: Per Chr. Blichfeldt, Polarskuta «Maud» utgitt av Asker Museum med støtte av Framkomiteen, Generalinspektør for Sjøforsvaret og Asker Rotary klubb.
 

"MAUD": Denne modellen viser hvordan "Maud" så ut ferdig rigget da den la ut på sin ekspedisjon fra Vollen. FOTO: KARL BRAANAAS
REDNINGSFLÅTEN: Slik er modellen av flåten som skal heve og frakte "Maud" hjem. FOTO: KARL BRAANAAS
HJEMTUREN: Den heltrukne linjen viser ferden til Roald Amundsen inntil båten ble tatt i pant og solgt. Den stiplede linjen viser kursen redningsekspedisjoenn har tenkt å ta tilbake til Vollen.

Roald Amundsens polarskute «Maud» skal heves fra der den ligger i Cambridge Bay i Nordvestpassasjen i Canada.

Del

Etter at Tandberg Eiendom sikret seg Vollen handelssted i forrige uke, er de nå villige til å bruke millionbeløp for å få hentet «Maud» hjem og plassere den midt i Maudbukta.

Asker kommune står per i dag som formell eier av båten i Norsk skipsregister, og tirsdag kveld ga formannsskapet rådmannen i oppdrag å fremforhandle en avtale om å overføre disposisjonsretten over «Maud» fra kommunen til Tandberg Eiendom.

Om alt går som planlagt kan skuta være i Vollen allerede sommeren 2012.

logo Les mer om Tandberg Eiendom | Vollen handelssted | Anker & Jensens Baatbyggeri

– Det er umulig å forhåndskalkulerte en slik redningsekspedisjon fullt ut. Det vi har kontroll på er pris på flåte, leie av slepebåt, mannskap, utstyr, prosjektering og tilrigging, og det vil bli en utgift på et sted mellom 8 – 10 millioner kroner. Hvor mye mer som tilkommer av uforutsette kostnader vil tiden vise, sier Gudbrand Tandberg.

Hva synes du om at "Maud" kommer hjem til Vollen? Si din mening!

Et minst like stort beløp vil påløpe før et eventuelt nytt «Maud»-museum kan åpne for publikum. Eiendomsselskapet vil ikke bare hente båten og bygge museum, men de vil også drifte det for fremtiden.

Tandberg Eiendom har også ansatt Jan Wanggaard fra Asker som prosjektleder og den som skal lede redningsekspedisjonen.

SE BILDESERIE: Historiske bilder fra «Maud»-ekspedisjonen

Lokal båtbygger

I snart 80 år har den unike ishavsskuta, som ble bygget i Vollen av båtbygger Christian Jensen i 1916-1917, ligget i isødet der den sank. Det etter at polarhelt Roald Amundsen gikk konkurs, og båten i noen år ble benyttet av Hudsons Bay Company som fyrskip.

Bare polarskuta «Fram» på Bygdøy kan konkurrere om dens berømmelse. Nyheten om at Maud skal hentes hjem kommer i samme år som man feirer at det er 100 år siden Roald Amundsen nådde Sydpolen første gang.

Les båtbygger Christian Jensens beskrivelse av «Maud» og hvordan han bygget båten

Planen nå er å få «Maud» opp på en spesialbygd flåte, og fullføre Roald Amundsens ferd gjennom Nordvestpassasjen, over Atlanterhavet og til Norge.

I 1995 var det en egen prosjektgruppe som jobbet intenst for å finansiere en redningsaksjon av «Maud», men den strandet på grunn av mangel på økonomiske midler. Eksporttillatelse av båten til Norge hadde de fått, og den må nå fornyes.

Tillatelsen er en betingelse for at hele den forestående redningsaksjonen skal la seg gjennomføre.
– Alt for ti år siden ble vi besnæret av tanken å få Maud hjem til Norge, men da lå ikke forholdene slik til rette som de gjør for oss nå. Det å nå få «Maud» hjem 100 år etter at hun dro ut ville bare være fantastisk, sier Espen Tandberg.

SE VIDEO: Her dykker de rundt «Maud»-skuta

 

 

Les mer om:  Nyheter  Vollen, Vettre og Blakstad  Nyheter 

På forsiden nå