LAVT: : Fylkesdirektør i NAV, Oddvar Paulsen. (FOTO: NAV )

Bærum har lavest sykefravær i Akershus

Akershus er blant de fire fylkene i landet med lavest sykefravær. Fraværet er på 5,4 prosent, og det er lavest i Bærum, melder NAV.

– Første kvartal er normalt den perioden i året med høyest sykefravær, og det er derfor veldig gledelig å se at vi i Akershus ikke bare har redusert fraværet i forhold til i fjor, men at vi ikke har målt et så lavt sykefravær siden IA-avtalen ble inngått i 2002, sier fylkesdirektør i NAV Akershus, Oddvar Paulsen, i en pressemelding.

Facebook-knapp kommer her

Det er fraværet blant de unge som har gått mest ned. De som er mellom 20 og 24 år har redusert fraværet med hele 16 prosent fra første kvartal i fjor til samme periode i år, ifølge NAV.

LES OGSÅ: La frem historisk lavt sykefravær

Store forskjeller mellom kommunene

Blant kommunene i Akershus er det store forskjeller i sykefravær. Eidsvoll topper statistikken med et legemeldt fravær på 7,5 prosent, mens Bærum har det laveste fraværet, på 4,4 prosent. I Asker er fraværet på 4,6 prosent.

– De regionale forskjellene i fylket har mange forklaringer. Vi vet at det er en sammenheng mellom helse og utdanning og mellom sykefravær og næringsstruktur. I Eidsvoll er det generelle utdanningsnivået i befolkningen lavere enn i Bærum, samtidig som næringsstrukturen på Øvre Romerike er mer preget at helse- og sosial, byggenæring og transport og lagervirksomhet.

– I Bærum er det en langt større andel næringer innen eiendomsdrift og konsulentvirksomheter, opplyser Paulsen.

LES OGSÅ: Bærum har færrest syke mennesker

71 millioner kroner friskere

Ifølge en tidligere beregning fra Sintef, koster en sykefraværsdag i snitt cirka 1900 kroner, noe som tilsier at arbeidsgiverne og samfunnet har spart drøyt 71 millioner kroner på det reduserte sykefraværet i Akershus.

– Det illustrerer de enorme summene som sykefraværet koster både bedriftene og storsamfunnet. I tillegg kommer de menneskelige kostnadene ved å være borte fra jobben. Derfor er jeg spesielt glad for at lengden på sykefraværsperioden er betraktelig redusert.

– Sykmeldte kommer rett og slett raskere i jobb, og jeg tror det blant annet skyldes at arbeidsgivere er flinkere til å jobbe med nærvær og følge opp de sykmeldte tett på et tidlig tidspunkt, sier Paulsen.

Les flere økonominyheter fra Budstikka her

 

På forsiden nå

Bli tilhenger av Budstikka på Facebook: